Aan Gent gebonden

Gentenaar wordt gemiddeld 82 jaar

07-03-2014Pag. 20

Page PDF Pagina

Een Gentse inwoner van het mannelijk geslacht wordt gemiddeld 79 jaar, een vrouw uit Gent 85 jaar. In een kwarteeuw mogen mannen er gemiddeld vier jaar bijtellen en vrouwen 3,8 jaar. Er zijn ook steeds meer eeuwelingen in Gent. Dit jaar kunnen er 24 bijkomen. Karel Van Keymeulen

GENTGent telde eind vorig jaar 57 eeuwelingen. Daar komen in de loop van 2014 normaal gezien nog 24 eeuwelingen bij. Een Gentenaar wordt gemiddeld 79 jaar, een vrouw uit Gent 85 jaar. Dat wijzen de jongste bevolkingscijfers uit. Gentenaars volgen de nationale trend. De levensverwachting van de gemiddelde Belg is 84 jaar, dus worden Gentenaars gemiddeld iets ouder.

Steeds meer Gentenaars bereiken de gezegende leeftijd van 100 jaar of meer. In 1990 telde onze stad 21 eeuwelingen, tien jaar later waren dat er al 33 en in 2010 38. Vorig jaar behoorden nog 57 Gentenaars tot het selecte groepje van 100 en 100 plus, dit jaar komen er normaal gezien nog 24 bij.

Veel vrouwen

Opvallend is dat het vooral om vrouwen gaat. Vorig jaar kwamen er drie honderdjarige mannen tegenover 22 vrouwen bij. Van de 24 Gentenaars die dit jaar 100 worden, zijn er vijf mannen en 19 vrouwen. De oudste mannelijke inwoner van onze stad werd vorig jaar 103, maar de oudste Gentenaar is nog steeds Anna De Guchtenaere die 109 jaar oud is. Op 10 april 2014 kan ze de kaap van 110 jaar ronden.

Anna verblijft in woon-zorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde. Daar werd ze vorig jaar nog in de bloemen gezet. Ze zong toen nog 'Lang zal ze leven' uit volle borst mee. De oudste Belg is nog steeds Fanny Godin die op 27 mei 1902 geboren werd, gevolgd door Marie-Jeanne Pirenne-Lempereur die geboren werd op 8 april 1904. Met 2 dagen verschil is het dus erg waarschijnlijk dat Anna De Guchtenaere de derde oudste Belg is.

'Wat mij tijdens het vieren van eeuwelingen nog steeds kan verbazen, is hoe kranig de meeste van onze Gentse eeuwelingen zijn', zegt Sofie Bracke (Open VLD), schepen van Burgerzaken. 'Die mensen hebben heel wat gezien. Zij hebben twee wereldoorlogen meegemaakt, de kracht en levenslust die ze uitstralen is mooi. Vele jarigen breng ik een bezoekje in hun rusthuis, maar er zijn ook heel wat jarigen die nog thuis wonen of er hun hand niet voor omdraaien om voor de viering met de hele familie naar het stadhuis te komen. We worden steeds ouder en het stemt mij gelukkig om te zien dat we dat steeds langer in een goede gezondheid kunnen doen.'

Karel Van Keymeulen
2014 Corelio