Nieuws

Monumentale ingang Westerbegraafplaats gerstaureerd

7 maart 2014

Op vrijdag 7 maart startten de restauratiewerken aan het beschermde Poortgebouw dat de hoofdingang vormt van de Westerbegraafplaats. Dit gebouw werd opgericht tussen 1867 en 1882 onder leiding van stadsarchitect Adolphe Pauli, die ook het MSK ontwierp.

Het is een monumentale triomfboog in neoclassicerende stijl met drie doorgangen: in het midden een brede ingang voor wagens, en links en rechts een kleinere toegang voor voetgangers. Links en rechts ervan werden paviljoenen opgetrokken voor de bewaker en grafmaker. De restauratiewerken van de gevels omvatten voornamelijk een reiniging van de natuurstenen delen met aangepaste technieken, restauratie van het kalkpleisterwerk en buitenschilderwerken met een aangepast verfsysteem. 

Ook het houten buitenschrijnwerk krijgt een grondig nazicht, wordt hersteld waar nodig, en geschilderd. De metalen poorten worden gereinigd, hersteld en opnieuw geschilderd. Tot slot worden de gevels van het naastliggende, later toegevoegde afscheidscentrum gerestaureerd. De werken zullen ongeveer 120 werkdagen duren.