Nieuws

Genste trouwkapel, drukst bezochte trouwlocatie, nu ook virtueel

20 juni 2014

Dankzij drie camera’s die vanaf vandaag vrijdag 20 juni 2014 in de Trouwkapel van het Gentse stadhuis ophangen, kan een huwelijk vanuit elke hoek opgenomen en gestreamd worden. Via een vooraf opgestuurde link kunnen vrienden en familieleden het huwelijk dus live volgen. De gehuwden zelf kunnen achteraf het filmpje herbekijken, opslaan en doorsturen. Op die manier houden ze een blijvende herinnering over aan hun mooiste dag.

Stadhuis Gent drukst bezochte trouwlocatie van Vlaanderen

Ongeveer de helft van de 1.000 koppels die in Gent trouwen, kiezen voor een kosteloos huwelijk, de andere helft wil graag hun huwelijk wat meer luister geven en kiest daarom voor een praalhuwelijk.

Bij zo’n praalhuwelijk hebben koppels al sinds 2002 de mogelijkheid om hun huwelijksplechtigheid uit te breiden en er een persoonlijke toets aan te geven. Dat kan gaan van het toevoegen van eigen geloftes, muziek spelen, een slideshow met foto’s tonen of via Skype vrienden of familieleden de plechtigheid laten volgen. Vanaf vandaag komt daar nog een keuzemogelijkheid bij die koppels een blijvende, mooie herinnering kan geven aan hun huwelijk: het streamen van het huwelijk.

 

Laat je huwelijke streamen en herbeleef je mooiste dag

Streamen wil zeggen dat het huwelijk wordt gefilmd en in real time gevolgd kan worden via een vooraf opgestuurde internetlink.

Koppels die voor een praalhuwelijk kozen met streaming krijgen op voorhand een link doorgestuurd waarop de plechtigheid te zien zal zijn. Die link kunnen ze naar hartenlust doorsturen naar familie, vrienden en kennissen in binnen- en buitenland. Via de drie camera’s die ophangen in de Trouwkapel (links en rechts vooraan en in het midden achteraan) missen mensen die niet op de plechtigheid aanwezig zijn geen seconde van het huwelijk. Ze kunnen luisteren naar de geloftes van de bruid en bruidegom, zien hoe de mama van de bruid een traantje wegpinkt en op het overzichtsbeeld zien wie er allemaal in de Trouwkapel aanwezig is. Kortom, het is alsof ze zelf aanwezig zijn terwijl ze het huwelijk volgen vanachter hun computer of via smartphone of tablet.

Daarnaast kunnen koppels het filmpje ook achteraf herbekijken zodat ze een unieke herinnering blijven hebben aan hun huwelijk. Het filmpje blijft een maand beschikbaar op een apart videokanaal, koppels hebben dus de tijd om het op te slaan of verder te verspreiden.

‘Steeds meer koppels kiezen ervoor om hun burgerlijk huwelijk een persoonlijke toets te geven’, aldus Sofie. ‘Dat komt natuurlijk omdat ze steeds minder voor de kerk huwen. De ceremonie op het stadhuis wordt voor hen dus steeds belangrijker en wij bieden hen graag verschillende mogelijkheden aan om van hun huwelijk echt iets bijzonders te maken, zoals dus nu met het streamen. We spelen hiermee in op de tijdsgeest van vandaag en zijn hiermee, voor zover ik weet, de allereerste in Vlaanderen of zelfs België. Met onze ‘virtuele Trouwkapel’ wordt een stukje hedendaagse technologie binnengebracht in het historisch kader van het Gentse stadshuis. Typisch Gents, lijkt me, we zijn een jonge en innovatieve stad.’

Koppels die vragen hebben over de streaming kunnen terecht bij Dienst Burgerzaken, Loket Huwen en Samenwonen, Administratief Centrum, WoodrowWilsonplein 1, 9000 Gent, tel. 09 266 72 50, e-mail burgerzaken.huwelijken@gent.be