Nieuws

Cel schijnrelaties stuurt kleine 50 dossiers door naar Parket binnen eerste 6 maanden van 2014

29 juli 2014

In de eerste jaarhelft van 2014 gaven 503 koppels hun ja-woord in Gent en kozen 536 paren voor wettelijk samenwonen. 26% van deze dossiers werd onderzocht door de Gentse cel schijnrelaties, in totaal 269.

De strijd tegen schijnhuwelijken en schijn wettelijk samenwonen vormt een onderdeel van het Federale beleid om illegale immigratie te bestrijden. Hierbij maken malafide mensen misbruik van het huwelijk of wettelijk samenwonen om verblijfsrecht te krijgen in België. Een dossier wordt als schijnhuwelijk of een schijnsamenwoonst bestempelt als blijkt dat één van beide partners niet huwt of gaat samenwonen uit liefde of voor juridische of fiscale redenen maar enkel om verblijfrecht te verkrijgen.

Het Parket, de Dienst Vreemdelingenzaken (indien één van beide partners nog in het buitenland zit) en de Stad Gent treden als partners op om misbruiken op te sporen.

Cijfers

Van de 269 dossiers die de Gentse cel schijnrelaties onderzocht, werden een kleine 20% doorgestuurd naar het Gentse parket voor verder onderzoek. Het gaat om 30 huwelijksdossiers en 16 dossiers rond wettelijke samenwoonsten.

Van de 16 wettelijke samenwoonsten die door het Parket onderzocht werden, werden er 9 geweigerd. 1 dossier werd goedgekeurd en in 1 geval stopten de aanvragers zelf de procedure. De andere 5 zaken worden nog onderzocht.

Van de 30 huwelijksdossiers oordeelde het Parket in 5 gevallen dat het huwelijk niet mocht doorgaan. 1 huwelijk werd nietig verklaard door het Parket en 2 huwelijken werden toegestaan. 15 dossiers zijn momenteel nog in onderzoek. Bij 5 dossiers oordeelde het Parket dat het huwelijk mocht voltrokken worden maar wordt het koppel verder opgevolgd.

“In het gros van de dossiers die in vooronderzoek gaan door onze cel schijnrelaties gaat het wel degelijk om mensen die elkaar graag zien en willen huwen”, aldus Sofie. “Slechts een kleine minderheid wordt uiteindelijk doorgestuurd naar het Gentse Parket voor verder onderzoek. Dat komt in de eerste plaats, denk ik, al door de goede werking van onze cel. Mensen worden op die manier al afgeschrikt om te proberen via deze weg een verblijfsstatuut te verkrijgen. We merken wel dat in meer dan de helft van de dossiers die we doorstuurden naar het Parket er wel degelijk meer aan de hand is dan twee mensen die uit liefde willen trouwen met elkaar.”