Nieuws

Trouwen in Gent, voor ieder wat wils

10 februari 2015

Hoewel het aantal Gentse koppels dat wettelijk gaat samenwonen de laatste jaren gestegen is, kiezen nog steeds jaarlijks een 1.000 à 1.100 koppels om te trouwen. Een bruid en bruidegom die in Gent willen huwen, hebben heel wat mogelijkheden. Zo kunnen ze kiezen voor de gezelligheid van een bescheiden ceremonie in het nabijgelegen dienstencentrum. Zo'n 'standaard' huwelijksceremonie is gratis en kan op woensdag in de deelgemeenten en op woensdag en vrijdag in het stadhuis. De enige kost is de aankoop van een trouwboekje (20€).

Koppels die op vrijdag of op zaterdag in het statige decor van het stadhuis willen huwen en hun ceremonie net dat tikje extra willen geven, kiezen voor een praalhuwelijk. Bij een praalhuwelijk worden alle toeters en bellen uit de kast gehaald. Zo wordt de ingang van het stadhuis op dat moment extra versierd door het baldakijn, wordt de loper uitgerold én wordt het koppel opgewacht door een ceremoniemeester die het gevolg in 'suite' opstelt. Koppels hebben bovendien de mogelijkheid om de standaardcerenomie (die ongeveer 10 minuten duurt) uit te breiden met 10 minuten extra. Die tijd kunnen ze zelf invullen met eigen geloftes, muziek, streaming, een fotoreportage enz. Een praalhuwelijk in het staddhuis kost 245€.

Koppels die op zoek zijn naar een unieke belevenis kunnen op vrijdag terecht in het Gravensteen. In tegenstelling tot in de dienstencentra en het stadhuis wordt elke week slechts 1 huwelijk in het Gravensteen toegestaan. Naast de unieke locatie kunnen trouwers dus ook echt de tijd nemen voor hun ceremonie én ze kunnen achteraf een glaasje aanbieden aan de genodigden. Voor een huwelijk in het Gravensteen betalen koppels 612€. 

Meer info vind je op de site onder het tabblad 'Trouwen in Gent' en via de website van de Stad Gent