Nieuws

Uitstel invoering nieuwe loketuren

14 juli 2015

Normaal gezien zouden vanaf 1 september 2015 nieuwe openingsuren ingevoerd worden. In het Hoog Overlegcomité van dinsdag 14 juli weigerden de vakbonden echter de aan de loketuren gekoppelde uurregelingen voor het loketpersoneel goed te keuren. Hierdoor zullen de nieuwe openingsuren nu ten vroegste vanaf 1 januari 2016 in voege kunnen gaan.

‘Erg jammer’, aldus schepen bevoegd voor Burgerzaken Sofie Bracke. ‘Aan het schema van de nieuwe openingsuren zoals het nu voorligt, gaat immers een traject van 2 jaar vooraf. Een traject waarbij de personeelsleden via workshops betrokken werden, vakbonden werden geraadpleegd en waarbij aan het schema gesleuteld werd tot wat nu voor ligt: een evenwichtig voorstel waaruit zowel de klant als de personeelsleden voordeel halen.’

Met minder maar meer klantgerichte uren zouden de loketten beter bereikbaar moeten zijn voor de Gentenaar. Zo werd in het nieuwe bedieningsschema voorzien dat de loketten op zaterdag een uur langer zouden openblijven. Daarnaast werd ook een avondopening voorzien tot 19uur op afspraak.

Maar ook voor de personeelsleden bood het nieuwe schema heel wat voordelen. Zo zouden de loketten op woensdag sluiten om 16 uur in plaats van 18 uur, een voordeel voor ouders met kinderen. Het nieuwe schema voorzag ook meer vaste tijdsblokken voor backoffice-werk. Het werken met een afsprakensysteem tijdens de avondopening zorgt ervoor dat de werkdruk onder controle gehouden wordt en dat de ambtenaren zich goed kunnen voorbereiden op de afspraken. Bovendien betekent minder loketuren voor het personeel ook meer mogelijkheden om te kiezen voor een flexibeler arbeidsregime.

Het stadsbestuur blijft overtuigd van de meerwaarde van de nieuwe openingsuren, zowel voor de klant als voor het personeel. Het blijft dan ook achter het nieuwe, evenwichtige uurschema staan.

‘We zullen de hulp inroepen van de FOD Toezicht op de Sociale Wetten om te bemiddelen in deze materie’ aldus schepen bevoegd voor personeelszaken Martine De Regge. ‘Hopelijk kan tegen dit najaar alles verder uitgeklaard worden zodat de nieuwe openingsuren vanaf 1 januari 2016 in voege kunnen gaan.’