Nieuws

Restauratie monumentale grafmonumenten op kleinere begraafplaatsen door sociale economie

14 oktober 2015

De eeuwenoude grafkapel van de familie Van den Bossche/D’Hondt-Clifford op de begraafplaats van Sint-Denijs-Westrem ziet er weer zo goed als nieuw uit. De kapel werd maandenlang gerenoveerd door Goca. Bedoeling is dat de volgende drie jaar telkens een of meerdere historische monumenten op de kleinere begraafplaatsen gerestaureerd worden. 

‘Deze restauratie was eigenlijk een proefproject’, aldus Sofie. ‘Aangezien Goca prima werk leverde, zal ik de gemeenteraad voorstellen om de samenwerking de komende jaren verder te zetten. Elk jaar maken we 15.000 euro vrij waarmee een of meerdere grafmonumenten op de kleinere begraafplaatsen gerestaureerd worden via de sociale economie. We willen deze legislatuur verder inzetten op de parkfunctie van onze begraafplaatsen en daar valt ook extra aandacht voor het funerair erfgoed onder, ook op de kleinere begraafplaatsen ‘.

Via Goca kunnen langdurig werkzoekenden een opleiding steenkapper, houtbewerker of siersmid volgen. Drie ambachten die nodig waren bij de restauratie van het grafmonument op de begraafplaats van Sint-Denijs-Westrem.