Nieuws

Gent hangt de regenboogvlag uit

17 mei 2016

Samen met schepen Tapmaz (bevoegd voor Gelijke Kansen) liet Sofie deze ochtend de regenboogvlag wapperen aan het Gentse stadhuis. Dat omdat 17 mei de Internationale Dag tegen Homofobie is. Ook aan het Gravensteen, Administratief Centrum Zuid en Portus zal de regenboogvlag uithangen om aandacht te vragen voor de discriminatie van holebi's en transgenders. 

Enkele cijfers:
Sinds 1 juni 2003 kunnen in België twee personen van hetzelfde geslacht huwen. In totaal maakten tot december 2015 641 Gentse koppels van de veranderde wetgeving gebruik om hun ja-woord te geven. Uit de cijfers blijkt dat vooral homokoppels in het huwelijksbootje stapten. 368 koppels om precies te zijn, tegenover 273 lesbische paren. Jaarlijks trouwen er zo’n 35 tot 40 koppels van hetzelfde geslacht, ter vergelijking, per jaar huwen een 1.100 man-vrouwkoppels. Daarnaast gaan jaarlijks zo’n 1.100 à 1.300 koppels in Gent wettelijk samenwonen. In zo’n 3% van de gevallen gaat het om homo of lesbische koppels. Ook in deze cijfers zijn de mannen iets sterker vertegenwoordigd dan de vrouwen.

Uit Belgische gegevens blijkt dat huwelijken tussen vrouwen iets minder stabiel zijn dan die bij mannen en man-vrouwhuwelijken. Dat lijkt ook in Gent het geval. Van alle Gentenaars die tussen 2003 en 2015 huwden, bleek 89% van de homokoppels eind 2015 nog getrouwd. Bij de vrouwen ligt dat percentage op 80%. 


Jaarlijks laten ook enkele Gentenaars het geslacht op hun identiteitskaart wijzigen. Sinds de wet het toelaat in 2007 werden 25 mannen als vrouw geregistreerd en 7 vrouwen man.

‘Een huwelijk afsluiten tussen mensen van eenzelfde geslacht, een kind adopteren of van geslacht veranderen zorgt in sommige van onze buurlanden nog voor veel beroering. Ik ben dan ook fier dat België hierin al veel verder staat. Vandaar dat we vanuit Protocol beslisten om de regenboogvlaggen opnieuw op meerdere locaties uit te hangen’, aldus Sofie.