Nieuws

Opening gloednieuw schoolgebouw International School Ghent

31 augustus 2016

Deze 1 september wordt voor bijna 80 leerlingen en 6 leerkrachten van de International School Ghent wel een heel speciale eerste schooldag. Dan openen voor het eerst de poorten van hun gloednieuwe schoolgebouw aan de De Pintelaan.  In de ISG krijgen kinderen van expats die tewerkgesteld zijn in verschillende bedrijven in Oost- en West-Vlaanderen les. De school werd opgericht met de bedoeling de aantrekkelijkheid van Oost- en West-Vlaamse bedrijven en kenniscentra naar buitenlandse werknemers toe te vergroten. Al te vaak werden die organisaties immers geconfronteerd met de handicap geen internationaal onderwijs te kunnen aanbieden voor kinderen van buitenlandse werknemers. Stichtende leden van de school zijn UGent, Barco, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en Volvo. 

 

Op donderdag 1 september zwaaien voor het eerst de deuren open van het nieuwe schoolgebouw van de International School Ghent (ISG) aan de De Pintelaan. Op het terrein van 3820 m2 staat nu een nieuwbouw met 10 leslokalen, enkele multifunctionele lokalen en een polyvalente eetzaal. Op het terrein werden enkele oude gebouwen gesloopt en werden er een drietal bestaande gebouwen gerenoveerd, o.a. tot een sportzaal. In het nieuwe gebouw zal op termijn les gegeven worden aan 150 leerlingen. Momenteel zijn er 76 leerlingen ingeschreven tussen 2,5 en 12 jaar met in totaal 35 verschillende nationaliteiten. Het gaat om kinderen van expats die tewerkgesteld zijn in verschillende bedrijven in Oost- en West-Vlaanderen.

 

ISG blijft in Gent dankzij inspanningen UGent en Stad Gent

De International School Ghent opende in september 2012 de deuren voor 9 kinderen tussen 2,5 en 12 jaar in de bestaande gebouwen van de Hogeschool Gent in de Ledeganckstraat. Er werd gekozen voor Gent als vestigingsplaats omwille van de centrale ligging van de stad. Met een toenemend aantal leerlingen verhuisde de ISG naar de Leopoldskazerne. In drie jaar tijd steeg het aantal leerlingen verder tot 50 en werden de leslokalen stilaan te klein waardoor ISG opnieuw naar een andere locatie op zoek moest.

De Gentse Universiteit toonde zich bereid om enkele braakliggende gronden aan de De Pintelaan in erfpacht te schenken aan ISG. De Stad Gent voorzag een éénmalige investeringssubsidie van € 750.000 omwille van het economisch belang van de school voor de Stad.

 

Belang van internationaal onderwijs

De school werd opgericht met de bedoeling de aantrekkelijkheid van Oost- en West-Vlaamse bedrijven en kenniscentra naar buitenlandse werknemers toe te vergroten. Al te vaak werden die organisaties immers geconfronteerd met de handicap geen internationaal onderwijs te kunnen aanbieden voor kinderen van buitenlandse werknemers. Stichtende leden van de school zijn UGent, Barco, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en Volvo. In een internationale school krijgen leerlingen les uit een internationaal curriculum zodat ze vlot kunnen inpikken als hun ouders na enkele jaren in een ander land tewerkgesteld worden. Maar ook Vlaamse expats kunnen in afwachting van hun nieuwe opdracht in het buitenland hun kinderen op die manier probleemloos in Gent verder les laten volgen.

 “Drie jaar na de oprichting van ISG was het vinden van een groter schoolgebouw voor ISG een must”, aldus Sofie Bracke die de opstart van ISG destijds als schepen van Innovatie trok. “De school geeft een economische boost aan onze regio. Deze school is echt nodig voor bedrijven en kennisinstellingen in Oost- en West-Vlaanderen die buitenlandse kenniswerkers willen aantrekken, dat toont ook het stijgende leerlingenaantal. Zo is Gent bijvoorbeeld één van de toplocaties op wereldniveau in de wereld van de biotechnologie. Internationaal Onderwijs is zeker één van de elementen die meespelen als bedrijven of kennisinstellingen zich in onze regio willen vestigen.”

JP Tanghe, bestuurder van ISG en vertegenwoordiger van één van de stichtende leden van de school (Barco), volgde de bouw van het nieuwe schoolgebouw op: “Een school bouwen op 11 maanden tijd is een huzarenstuk. Ik ben dan ook fier dat we dit hebben kunnen realiseren. Ik wil dan ook aannemer Cordeel, architect De Vloed en alle onderaannemers bedanken samen met de UGent en Stad Gent voor de snelle opvolging van alle werken.”

Maija Lusher, Head of School International School Ghent: “All teachers, parents and students are very excited about the new building. I’m confident that this new building in Ghent will help us to the continuing growth and success.”

Naast de stichtende leden van de International School of Ghent steunen ook een grote groep organisaties zoals de Stad Gent, de Stad Kortrijk, de Provincies Oost- en West-Vlaanderen, UZ Gent, Deloitte Belgium, Laga en VOKA Oost- en West-Vlaanderen en anderen de internationale school.