Nieuws

Langdurig werkzoekenden restaureren eeuwenoud graf in Mendonk

31 januari 2017

In 2015 startte Compaan, een organisatie die langdurig werkzoekenden herschoolt tot steenkapper, houtbewerker of siersmid, in opdracht van Stad Gent met een eerste testproject op de begraafplaats van Sint-Denijs-Westrem. Daar restaureerde het toen het graf van de familie Van den Bossche/D’Hondt-Clifford.

'Goca leverde prima werk dus besloten we om verder in zee met hen te gaan", aldus Sofie. "We besteden jaarlijks een budget van 15.000 euro aan grafmonumenten op de kleinere begraafplaatsen die via sociale economie hersteld kunnen worden.We willen deze legislatuur verder inzetten op de parkfunctie van onze begraafplaatsen en daar valt extra aandacht voor het funerair erfgoed onder, ook op de kleinere begraafplaatsen."

Het grafmonument en de bijhorende gedenkplaat van de familie Van Overloop waren toe aan een volledige renovatie. Beiden hebben een grote erfgoedwaarde. De familie speelde een belangrijke rol in Mendonk. François-Jean Van Overloop was er burgemeester vanaf 1845, Isidore Van Overloop tussen 1862 en 1878. Hij was ook volksvertegenwoordiger en senator. Zijn neef Eugène Van Overloop was eveneens senator. 

Sofie Bracke © 2018