Nieuws

Beroepsverkennende stages bij de Stad

23 april 2010

Werkzoekenden die zich een idee willen vormen van een bepaald beroep, kunnen dat vanaf nu ook doen bij de Gentse stadsdiensten, via het systeem van de beroepsverkennende stages. De Stad Gent biedt die mogelijkheid, het Lokaal Werkgelegenheidsbureau (LWB) coördineert de stages intern.

Sinds 2009 kunnen werkzoekenden proeven van een beroep waar ze zich geen beeld van kunnen vormen. Een werkzoekende verkent zo op actieve manier een werkplek. Hij ondervindt of de job en dewerkomgeving  binnen zijn competentie- en interessesfeer liggen. Die beroepsverkennende stages duren 1 tot 5 dagen, zijn onbetaald en kunnen zowel in een privé-bedrijf, een vzw als een openbare dienst plaatsvinden. 

De beroepsverkennende stage is een extra mogelijkheid voor werkzoekenden om een jobdoelwit uit te klaren aan de hand van een reële werkervaring. De Stad Gent biedt als werkgever een grote verscheidenheid aan beroepen en specifieke jobinhouden. In het licht van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid is de Stad Gent dus goed geplaatst om werkzoekenden die stagemogelijkheid te bieden. 

Een werkzoekendekan maximum 30 dagen verschillendeberoepsverkennende stages doen. In hetzelfde bedrijf kan de werkzoekendemaximum 2 beroepsverkennende stages doen op voorwaarde dat het om 2 verschillende werkposten of afdelingen gaat. Dat betekent dat werkzoekenden maximaal op twee verschillende stadsdiensten een stage mogen doen. De erkende trajectbegeleider van de werkzoekende regelt de aanvraag met de dienst waar de stage plaatsvindt. 

De voorwaarden voor de beroepsverkennende stages zijn bedrijfsvriendelijk en de VDAB-procedure is eenvoudig. De trajectbegeleider van de kandidaat-stagiair zorgt voor de administratieve en inhoudelijke stage-opvolging. Bij de Stad Gent fungeert het Lokaal Werkgelegenheidsbureau als centraal aanspreekpunt. Het Lokaal Werkgelegenheidsbureau  heeft al veel expertise opgebouwd met werkervaringsplaatsen binnen de stad en is ook partner in de werkwinkel. Bij de trajectbegeleiders van de VDAB en andere organisaties is het LWB dus ook een bekende dienst. 

Informatie kan u bekomen bij het Lokaal Werkgelegenheidsbureau, Annouschka Mestach, Sint-Niklaasstraat 27, 9000 Gent, tel. 09 269 18 85, e-mail annouschka.mestach@gent.be