Nieuws

Diploma uitreiking IKOOK

30 april 2010

Op vrijdag 30 april 2010 ontvingen de deelnemers aan de opleiding IKOOK hun diploma. De opleiding IKOOK leidt werkzoekenden en mensen met een leefloon op tot hulpkok en zaalmedewerker.

Het project is een samenwerking tussen Horeca Vorming Vlaanderen, de Stad Gent, VDAB, OCMW Gent, het Centrum voor Basiseducatie Gent en het Centrum voor Volwassenenonderwijs Leerdorp.Het werd ontwikkeld in het kader van het partnerschap Gent, stad in werking.   

Het is nu het derde jaar op rij dat het opleidingsproject een reeks nieuwe hulpkoks en zaalmedewerkers kan laten afstuderen.

Een intensieve horecaopleiding

Via de VDAB en het OCMW werd een 55-tal kandidaten met interesse voor het project gerecruteerd. Na een strenge selectie startten 12 van hen met de opleiding. 8 cursisten hebben ook effectief de eindmeet gehaald.

Naast de opleiding IKOOKricht het CVO Leerdorp van de Stad Gent sinds dit schooljaar een VDAB-opleiding hulpkok-zaalmedewerker in. Deze opleiding is korter in duurtijd en richt zich specifiek op werkzoekenden die via de VDAB worden toegeleid. Jaarlijks kunnen hier 24 cursisten worden opgeleid. Voor de inschrijving van de kandidaten wordt nauw samengewerkt tussen de twee opleidingen, zodat ze de opleiding krijgen die voor hen meest gepast is.

Tijdens het opleidingsparcours is een aantal mensen gestopt. De opleiding is – net als de horeca zelf - niet te onderschatten en vergt veel van de cursisten. Als een cursist afhaakt, is dat meestal een teken dat hij uiteindelijk toch niet over het juiste profiel beschikt om later in de horeca aan de slag te gaan.

Vaak kampen cursisten nog met heel wat problemen die het functioneren moeilijk maken. Tijdens het opleidingsproces is er extra sociale ondersteuning, zodat ook de persoonlijke, financiële en sociale problemen aangepakt kunnen worden. Een maatschappelijk werker verbonden aan het project biedt deze begeleiding aan.

Leren koken en opdienen volgens de regels van de kunst en werken aan sociale vaardigheden

De aanpak van de lessen is vooral heel praktisch. De stevigste brok vormen de keukenmodules. Drie dagen in de week staan de cursisten achter het fornuis. De cursisten leren hoe ze voedsel correct moeten behandelen en leren de juiste technieken om met die ingrediënten een fijne maaltijd te bereiden. In de zaalmodules komt aan bod hoe de bediening volgens de regels moet verlopen en wat de etiquette voorschrijft.

Het Centrum voor Basiseducatie schaaft een halve dag per week de talenkennis bij, frist algemene vaardigheden zoals rekenen op en voorziet een uitgebreide module over communicatie (wat dan gaat van assertiviteit en omgaan met autoriteit tot sollicitatietraining).

De IKOOK-opleiding heeft plaats in het centrum van Gent, in het Welzijnsbureau Gent-Noord, Anseeleplein 7. Gedurende de opleidingsperiode kon het OCMW-personeel en het stadspersoneel, maar ook het personeel van VDAB, CVO en CBE er terecht voor een middaglunch, klaargemaakt door de cursisten van IKOOK.

De stage

De laatste week van maart en de eerste weken van april 2010 gingen de cursisten vier weken op stage. Zij werden ingezet in verschillende Gentse horecagelegenheden. Deze stageplaatsen werden zorgvuldig uitgezocht door de VDAB en waren zeer divers: Lucifer, Het Lam Gods, Restaurant Bloomberg, Fuifzaal bvba, restaurant De Kleine Burgemeester, Hotel Monasterium Poortackere, Brasserie Deus, De kersentuin bvba en Pasta Vite. Het gaat stuk voor stuk om stageplaatsen die de cursisten op hun waarde kunnen toetsen, na de intensieve opleiding van 6 maanden.

De laatste loodjes

Op 30 april leverde het IKOOK-project acht volleerde hulpkoks en zaalmedewerkers af. Vier van de acht afgestudeerden zijn van allochtone origine. Ze hebben hun wortels in Colombia, Tsjetsjenië, Kosovo en Portugal. Een bijzondere exotische aanvulling bij de autochtone Gentenaars in de opleiding.

Het eindexamen bestond uit een theoretische en een praktische proef die nagaat of de cursisten helemaal klaar zijn om hun eigen weg te zoeken in de horeca.

In de praktische proef beoordeelde de jury alles wat een maaltijd op restaurant de moeite waard maakt, maar ook de manier van dekken van de tafel en het organiseren van de bediening.

De jury bestond uit vertegenwoordigers van het OCMW, de Stad Gent, de VDAB, Horeca Vorming Vlaanderen, CBE en het CVO.

Afgestudeerd, en wat nu?

De consulenten van het Lokaal Werkgelegenheidsbureau begeleiden de acht hulpkoks/zaalmedewerkers verder tijdens hun eerste stappen in de richting van een horecajob. De bedoeling van de jobcoaching is te komen tot een duurzame tewerkstelling van de afgestudeerde cursisten in een horecabedrijf, met de begeleiding van een externe coach.

Goed nieuws is dat zeven van de acht geslaagden meteen aan het werk kunnen in de horeca.