Nieuws

Huisbewaarders, helpende hand in sociale appartementsblokken

12 mei 2010

De Dienst Wonen van de Stad Gent en de sociale huisvestingsmaatschappijen De Goede Werkmanswoning cvba en nv WoninGent zetten tien huisbewaarders in bij sociale wooncomplexen van de Stad Gent en de deelnemende maatschappijen. Bij dit unieke samenwerkingsverband tussen de Stad Gent en de sociale huisvestingsmaatschappijen worden de tien huisbewaarders ingezet om een aangename woon- en leefomgeving te bevorderen. Ze nemen logistieke, technische en sociale taken op zich.

Dat zijn taken waarvoor de sociale huisvestingsmaatschappijen en de Stad Gent geen personeel ter beschikking heeft. De huisbewaarders voeren taken uit die de sociale verhuurders en sociale huurders ondersteunen. Ze verhogen zo de sociale cohesie, het samenhorigheidsgevoel, de veiligheid en leefbaarheid in de sociale wooncomplexen.

De huisbewaarders signaleren bijvoorbeeld technische defecten aan de huisvestingsmaatschappij en lossen bepaalde kleine technische defecten op.

Ook het bevorderen van de orde en netheid in de gemeenschappelijke delen en in de buitenruimte maakt deel uit van hun takenpakket. Indien nodig wieden ze onkruid in de gemeenschappelijke groenvoorziening, sorteren ze afval, zetten ze containers buiten, ruimen ze zwerfvuil, enzovoort.

Daarnaast hebben de huisbewaarders ook een sociale functie. Zo maken ze een praatje met de bewoners, organiseren ze een ontmoetingsmoment, spreken ze (nieuwe) bewoners geregeld aan, informeren ze bewoners over organisaties of activiteiten in de wijk en besteden ze extra aandacht aan kwetsbare bewoners. Waar nodig stimuleren ze de bewoners om hun verantwoordelijkheid op te nemen ten opzichte van hun woning, de buren en de buurt.

Het takenpakket kan steeds bijgestuurd worden in overleg met de sociale huisvestingsmaatschappijen. De taakverdeling van huisbewaarders is gebaseerd op het aantal wooneenheden, de bewoners en de locaties van Stad Gent en de huisvestingsmaatschappijen. Op die manier werken de huisbewaarders in 2010 ongeveer 40 % voor WoninGent, 40 % voor de Goede Werkmanswoning en 20 % voor de stadswoningen.

Een coördinator van de Dienst Wonen van de Stad Gent en een jobcoach van het Lokaal Werkgelegenheidsbureau van de Stad Gent begeleiden de huisbewaarders. De aanwerving van de huisbewaarders gebeurt binnen het decreet op de Lokale Diensteneconomie. Projecten binnen de Lokale Diensteneconomie koppelen de invulling van lokale maatschappelijke noden aan lokale tewerkstelling, met de nadruk op duurzame tewerkstelling voor mensen uit de kansengroepen.  

Het project startte op 1 februari 2010 en loopt af op 31 december 2012.

De Stad Gent kan voor dit project rekenen op de financiering van de Vlaamse overheid, namelijk van het beleidsdomein Sociale Economie en van het beleidsdomein Wonen.