Nieuws

Meer allochtonen in de social profit

19 mei 2010

In 2010 startte het partnerschap Gent, stad in werking een project op waarbij allochtone rolmodellen worden ingezet om te werken aan positieve beeldvorming van de sector. Deze rolmodellen zijn zelf werkzaam in de social profit en brengen een getuigenis van het traject dat zij hebben afgelegd en de drempels die zij zelf hebben overwonnen. Enerzijds willen zij de sector en de verschillende functies beter bekend maken bij de allochtone gemeenschap. Anderzijds is het ook de bedoeling om twijfels, drempels en vragen bij allochtonen weg te nemen die de stap naar een opleiding in deze sector in de weg staan.

Waarom dit project?

De werkgroep Latent Talent kwam in 2009 tot de conclusie dat de instroom van allochtone werkzoekenden in de Gentse social profit opleidingen zeer laag was. Nochtans is in deze sector een grote vraag naar personeel en in sommige beroepen specifiek naar allochtone medewerkers. Allochtonen zijn oververtegenwoordigd in de werkloosheidscijfers. Turken en Maghrebijnen en de overige niet EU-burgers namen in 2009 een aandeel van 22,5% en 12,2% in van de Gentse niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Toch is er een sterke ondervertegenwoordiging in de opleidingen social profit ten opzichte van hun aandeel in de werkloosheid.In bepaalde beroepsopleidingen ligt het aandeel van Turken en Maghrebijnen bijzonder laag: polyvalent verzorgende: 0,95%; ingroei social profit: 0%; opvoeder jeugd- en gehandicaptenzorg: 2,7%. De Gentse partners leerden dat er heel wat drempels zijn die de instroom van Turken en Maghrebijnen in de social profit verhinderen, waaronder een foutieve of gebrekkige beeldvorming van de sector.

Het project speelt hierop in en promoot de sector op maat van allochtonen, met aandacht voor het overwinnen van hun specifieke drempels, zoals cultuurgebonden weerstand ten opzichte van verzorgende taken. Werknemers uit de social profit die zelf van allochtone origine zijn, gaan in dialoog met de allochtone gemeenschap. Op die manier worden de vooroordelen over werken in de social profit in de eigen gemeenschap besproken en ontkracht.

Voor wie?

Dit project richt zich enerzijds naar groepen allochtone leerlingen in het secundair onderwijs om hen te oriƫnteren naar de zorgsector. Anderzijds worden ook specifieke doelgroepen van werkzoekenden aangesproken om een bijkomende opleiding te volgen. Daarnaast richten de rolmodellen zich ook op ouders, omdat zij ook een cruciale rol spelen bij de keuze van hun kinderen voor een opleiding of functie. De meeste getuigenissen vinden plaats in Gent, maar er zijn ook getuigenissen in andere Oost-Vlaamse gemeenten.

Partners?

Dit project wordt gedragen door het partnerschap Gent, stad in werking en wordt betoelaagd door de Stad Gent, VIVO en de Provincie Oost-Vlaanderen. Daarnaast zijn ook werkgevers (ziekenhuizen, OCMW, de thuiszorg, enz.), VDAB, toeleiders, opleidingscentra, Verso, Odice, INGent en SERR Gent en rondom Gent actief betrokken bij het project.