Nieuws

Klinken op innovatie: biotechnologie op de markt

10 juni 2010

Een blonde lekkernij met een romige schuimkraag, dat is het Bijlokebier. Maar wat is nu het geheim van de brouwerij van de Hogeschool Gent? Het antwoord is: biotechnologie. Om het grote publiek kennis te laten maken met biotechnologie, organiseert de Stad Gent op zaterdag 19 juni 2010 een Biotechmarkt. Een week later verhuist de markt naar het Technologiepark in Zwijnaarde, waar VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en Gimv de Dag van de Biotechnologie organiseren. Wil je kennismaken met het hele gamma van de biotech, inclusief de toepassingen die niet op de markt te zien zijn, kom dan naar het Ronde Tafelgesprek op 17 juni 2010.

Proeven, ruiken, voelen… en gratis kinderlabo
Op zaterdag 19 juni 2010 verandert de Kouter in een echte biotechmarkt, met tal van kraampjes en enthousiaste marktkramers die je dingen laten proeven en voelen. De Gentenaars kunnen er kennismaken met biotechnologische toepassingen die ons dagelijks leven kleuren.

Wist je bijvoorbeeld dat het dankzij biotechnologisch geproduceerde enzymen niet langer nodig is om leer te looien met uitwerpselen van dieren? Dat enzymen in je wasproduct het mogelijk maken om ook bij lage temperaturen en met minder water je was proper te krijgen?

Een team van wetenschappers zorgt voor de nodige uitleg. Voor jonge bezoekers is er een gratis kinderlabo. Volwassenen kunnen deelnemen aan een vragenronde, waar leuke prijzen mee te winnen zijn.

 

Ronde Tafel over biotech

Maar biotechnologie is meer dan dat. Zo werken er inGent honderden biotechnologen aan oplossingen voor de toekomst. Gent is altijd sterk geweest in biotechnologie. Het werk van pioniers zoals Marc Van Montagu, Jeff Schell en Walter Fiers ligt aan de basis van de huidige dynamische Gentse biotechsector.

Biotechnologisch onderzoek is heel breed en er bestaan veel verschillende meningen over. Op donderdag 17 juni 2010 organiseert de Stad Gent een Ronde Tafelgesprek waarbij we de biotechnologie bekijken vanuit verschillende invalshoeken: de industrie, de wetenschap, de groene beweging en de ethiek.

Het panel bestaat uit onder meer Johan Cardoen van CropDesign en voorzitter van FlandersBio, René Custers van VIB en Jan Turf van Bond Beter Leefmilieu.

 

Proeftuin voor innovatie
De markt kadert in de ‘proeftuin voor innovatie’. Onder die noemer wil de Stad Gent de bevolking tonen wat er allemaal gebeurt in de dertien onderzoeksinstellingen in onze stad. Weinig inwoners kennen deze instellingen, hoewel ze vaak internationale bekendheid genieten. Vorig jaar demonstreerde OCAS op het Sint-Baafsplein in twee containers dat ook staal hip en innovatief kan zijn. In 2008 maakte het Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) een mobiele site voor de Stad.