Nieuws

Werken aan positieve beeldvorming door allochtonen

29 juni 2010

Het ambassadeursproject van Gent, stad in werking, is na 10 maanden een succes. 1.666 personen maakten kennis met de allochtone ambassadeurs en hun verhaal. De ambassadeurs werken aan een positieve beeldvorming van allochtonen op de arbeidsmarkt. Concreet willen ze jongeren motiveren om hun diploma te halen en werkgevers overtuigen meer allochtonen in dienst te nemen. Bovendien hebben ze als rolmodel hun getuigenis gebracht bij jongeren, ouders, leerkrachten en werkgevers.

Ambassadeursproject na 10 maanden getuigenissen

‘Een kort mailtje om je te zeggen hoezeer onze school jullie werk heeft gewaardeerd. De getuigenis op woensdag was zeer sterk, authentiek en recht uit het hart. Ik weet zeker dat dit voor de leerlingen een waardevolle motivatie is geworden om hun studies succesvol af te ronden’ – Secundaire school uit het Gentse.

Na meer dan een jaar projectwerking hebben de ambassadeurs al talrijke getuigenissen afgelegd. Zij hebben niet minder dan 1.666 personen bereikt met hun verhaal: zowel leerlingen, leerkrachten, werkgevers als ouders. Elke doelgroep krijgt een andere boodschap. Aan jongeren wordt het belang van een diploma duidelijk gemaakt. Aan ouders wordt het belang van hun steun bij de studieloopbaan van hun kinderen geaccentueerd. Werkgevers worden gestimuleerd om ook allochtoon talent te ontdekken en meer kansen te geven. Leerkrachten tenslotte worden bewust gemaakt van de grote impact die zij kunnen hebben op de slaagkansen en motivatie van de leerling. In januari 2009 startten 14 ambassadeurs die sinds september vorig jaar getuigenissen brengen. In januari 2010 werd de ploeg uitgebreid zodat nu 37 gemotiveerde ambassadeurs aan de slag zijn. Met de huldiging van de 23 nieuwe ambassadeursgaat meteen ook het tweede projectjaar van start.

De ambassadeurs worden warm ontvangen door de scholen en de leerlingen. Zij spreken in klassen waar meestal zowel allochtone als autochtone leerlingen vertoeven. Ze krijgen echter van beide positieve reacties. ‘Het was echt zeer interessant om naar deze verhalen te luisteren. Nu heb ik beseft dat ik in mezelf moet geloven en niet opgeven’– allochtone leerling. ‘Het verhaal is levenswijsheid voor iedereen’ – autochtone leerling.

Partners

Dit project wordt gedragen door het partnerschap Gent, stad in werking en wordt betoelaagd door De Vlaamse Overheid.