Nieuws

Tewerkstellingscel boekt succes: 85% van ex-werknemers van Domo zijn weer aan het werk

1 juli 2010

111 van de 131 werknemers van de ter ziele gegane afdeling Cushion Floor van Domo hebben werk na anderhalf jaar. Dat is te danken aan de tewerkstellingscel die bij collectief ontslag in werking treedt en waarbij verschillende partners betrokken zijn. De situatie in Gent is uniek in Vlaanderen te noemen, omdat voor Domo voor de eerste keer een lokale overheid, in casu de Stad Gent, deelnam aan zo’n cel.

September 2008: textielcrisis

Domo sloot begin september 2008 zijn afdeling Cushion Floor. De banen van 90 arbeiders, 47 bedienden en 12 interim-krachten stonden op de tocht. Na het sociale overleg werd een tewerkstellingscel opgericht om de begeleiding van de ontslagen werknemers te ondersteunen. Een outplacementbureau zorgde voor een intensieve begeleiding naar werk en rapporteerde aan de tewerkstellingscel.

Uniek: tewerkstellingscel uitgebreid met lokale overheid

In een tewerkstellingscel zetelen verschillende partners: VDAB, ABVV, ACV, het sectorfonds en het outplacementbureau. Voor Domo kwam daar nog de Stad Gent bij, een primeur in Vlaanderen. De Stad Gent wou daarmee een steentje bijdragen aan het zoeken van nieuwe, duurzame tewerkstelling voor de getroffenen. In de cel kon de Stad Gent vacaturemogelijkheden en eigen jobinititatieven bekendmaken. De Stad Gent legde ook contacten met regionale bedrijven om sollicitaties te faciliteren voor de werknemers.

85% aan het werk

Na anderhalf jaar kan de cel het werk afsluiten. 111 van de 131 bedreigde werknemers heeft een andere job. Van de overigen is ongeveer de helft nog werkloos, de anderen volgen een opleiding, zijn arbeidsongeschikt of bereikten hun brugpensioen.

Actieplan Werk voor individuele ontslagen

De Stad Gent wil erop toezien dat wie zijn werk verliest door de economische en financiële crisis, maar niet in aanmerking komt voor outplacement via een tewerkstellingscel, ook snel wordt geholpen. Die aanpak heet Actieplan Werken is een samenwerking tussen de Stad Gent, de VDAB en het OCMW Gent. Zes bijkomende consulenten versterken de werkwinkels.