Nieuws

Sofie Bracke zet 2500ste gebruiker bij het PWA in de bloemetjes

20 augustus 2010

Het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap van Gent gaat prat op haar bloeiende werking. Sinds de start in ’99 doen jaarlijks meer dan 500 klanten beroep op dedienstverlening van het PWA. Deze klanten zijn zowel privé personen als scholen, verenigingen, stadsdiensten, ….

Deze week schrijven we de 2500ste gebruiker in. Sofie Bracke , schepen van Innovatie en Werk, en tevens voorzitter van het PWA in Gent wil de 2500ste inschrijving vrij dagvoormiddag extra in de verf zetten.

Jaarlijks kloppen minstens 100 nieuwe privé personen aan bij het PWA met een vraag naar hulp. Klein tuinonderhoud en klussen zijn het meeste in trek. Maar ook voor kinderoppas, gezelschap voor senioren en administratieve taken kan men terecht bij het PWA.

De bloeiende werking van het PWA in Gent kent echter ook een schaduwzijde.

Het zijn de federale minister van Werk en deRVA die verantwoordelijk zijn om de PWA’s te ondersteunen en te voorzien van de nodige financiële middelen, en vooral van voldoende personeel. Vandaag is dit voor deGentse PWA echter niet het geval.

De Gentse PWA is actief in 4 werkwinkels en stelt ongeveer 250 à 300 PWA-werknemers te werk maar heeft daar door een stiefmoederlijke behandeling op federaal niveau niet meer voldoende personeel voor.

Sofie Bracke doet in haar hoedanigheid van voorzitter van het PWA een oproep aan de nieuwe regering om het PWA op nieuwe sporen te zetten. België telt 21.000 PWA-werknemers en ongeveer 90.000 gebruikers. De PWA activiteiten zijn zonder meer een zinvolle maatregel voor moeilijke groepen op de arbeidsmarkt. Het PWA moet verder blijven bestaan maar heeft nood aan meer middelen, een coherente inhoudelijke visie en voldoende personeel