Nieuws

Lokaal Werkgelegenheidsbureau en Gent, stad in werking vormen één Dienst Werk

9 september 2010

De twee stadsdiensten Lokaal Werkgelegenheidsbureau en Gent, stad in werking zijn sinds 1 september 2010 gefuseerd tot de Dienst Werk. De nieuwe Dienst Werk geeft vanaf september het werkgelegenheidsbeleid van de Stad geïntegreerd vorm. Het partnerschap Gent, stad in werking, blijft behouden.

Twee in één
De diensten Lokaal Werkgelegenheidsbureau en Gent, stad in werking vormen sinds 1 september 2010 één Dienst Werk. Het werkgelegenheidsbeleid van de Stad Gent, met zowel eigen projecten als samenwerking met anderen, wordt vanaf nu vormgegeven door één dienst. Het is de bedoeling dat de Dienst Werk meer geïntegreerd werkt en doorzichtiger wordt voor de buitenwereld. Voortaan is er binnen de Stad Gent dus één aanspreekpunt voor het externe werkgelegenheidsbeleid.

Werkervaring als hefboom
Werkzoekenden kunnen bij de Dienst Werk terecht voor een werkervaringstraject binnen verschillende tewerkstellingsmaatregelen. Voor (langdurig) werkzoekende Gentenaars die een job op de werkvloer willen leren, in combinatie met vorming en sollicitatietraining, zijn er zo’n tweehonderd plaatsen beschikbaar bij de Stad Gent. Een andere dienstverlening voor die doelgroep zijn trajectbegeleiding of een andere begeleiding die de Dienst Werk via de Werkwinkels aanbiedt.
 

Dienstverlening voor ondernemers
De Dienst Werk zet ook de dienstverlening voor ondernemers voort. Ondernemers kunnen bij de accountmanagers van de nieuwe dienst terecht voor:

  • informatie over tewerkstellingsmaatregelen,
  • ondersteuning bij de aanwerving van mensen uit de kansengroepen,
  • gratis advies over een duurzaam personeelsbeleid.

Ondernemers kunnen voor de dienstverlening van de Dienst Werk terecht bij het
OOG (Ondersteuningspunt Ondernemers Gent), Sint-Niklaasstraat 27/401, 9000 Gent, tel. 09 210 10 60, e-mail ondernemen@gent.be, website www.oogent.be

Partnerschap Gent, stad in werking
Het partnerschap ‘Gent, stad in werking’ blijft zoals vroeger een open partnerschap dat vernieuwende projecten voor een duurzame werkgelegenheid op touw zet in de Gentse regio. In het partnerschap werken verschillende spelers uit de werkgelegenheidssector, ook de Stad Gent, samen.

Informatie over het partnerschap ‘Gent, stad in werking’ staat op de website www.gsiw.be.

Structuur met vier afdelingen
De nieuwe dienst heeft vier afdelingen met elk een eigen werkterrein:

  • De Afdeling Bedrijven ondersteunt Gentse bedrijven bij hun zoektocht naar personeel of geeft advies over tewerkstellingsmaatregelen of personeelsbeleid.
  • De Afdeling Activering en Preventief Arbeidsmarktbeleid ontwikkelt projecten die werkloosheid kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door de aansluiting tussen school en werk vlotter te laten verlopen.
  • De Afdeling Leerwerkbedrijf is erkend door de Vlaamse overheid om werkervaringsplaatsen aan te bieden aan langdurig werkzoekenden en hen vorming en begeleiding aan te bieden.
  • De Afdeling Sociale Economie ondersteunt de ontwikkeling van de sociale economie in Gent en ontwikkelt projecten waarin nieuwe jobs tegelijk een bestaande maatschappelijke nood lenigen. Denk bijvoorbeeld aan lijnspotters die preventief werken op bussen en trams, terwijl de spotters zelf de mogelijkheid krijgen om werkervaring enopleiding te combineren.