Nieuws

1500 langdurig werkzoekenden aan de slag dankzij 20 jaar werkervaring

17 augustus 2011

Sofie mocht woensdag 17 augustus de verjaardagstaart aansnijden n.a.v. het 20-jarig bestaan van de werkervaringscontracten van de Dienst Werk van de Stad Gent. In die periode konden 1500 langdurig werkzoekenden een jaar lang aan de slag binnen de Stad en andere non-profit organisaties. Sofie bezocht enkele medewerkers die in de Wereld van Kina: de tuin een tentoonstellingsruimte opfleuren.

Na een jaar waarin de medewerkers een opleiding krijgen, begeleid worden op de werkvloer en sollicitatietips meekrijgen stromen velen vlot door naar een vaste baan.

Eind juli 2011 zat 27% van de werkzoekende Gentenaars langer dan 2 jaar zonder baan. In absolute cijfers gaat het om een kleine 3800 Gentenaars. Projecten als deze blijven dus noodzakelijk om ook deze groep van werkzoekenden aan een baan te helpen.

Kloof werkloosheid en arbeidsmarkt overbruggen

Het project ging van start in 1991 met als doel om de kloof tussen langdurige werkloosheid en de arbeidsmarkt te overbruggen.

In het begin werden een 10-tal vacatures aangeboden voor klusjesmannen en –vrouwen. Momenteel heeft de Dienst Werk een gediversifieerd aanbod van functies. In totaal kunnen zo’n 90 mensen aan de slag als schilder, groenarbeider, hulp buitenschoolse kinderopvang, medewerker dienst feestelijkheden, bediende, keukenhulp, wegenwerker, poetsmedewerker, hulp carrosserie, fietshersteller en medewerker economaat.

De voorwaarde om in het traject te stappen is ofwel minimum 2 jaar werkzoekend zijn ofwel minimum 1 jaar leefloongerechtigd. Nuttige werkervaring hebben is niet nodig en ook diplomavereisten zijn er niet. Essentieel is wel dat de werkzoekende gemotiveerd is om terug aan de slag te gaan.

De werknemers kunnen een jaar lang aan het werk onder begeleiding van een gespecialiseerde medewerker. Daarnaast wordt vanuit de Dienst Werk extra begeleiding voorzien door een arbeidsconsulent die de medewerkers vorming geeft en hen ondersteunt bij het solliciteren.

 

Doorstroom reguliere arbeidsmarkt

De bedoeling van dit project is om langdurige werkzoekenden opnieuw aan de slag te krijgen op de reguliere arbeidsmarkt. In 2010 vonden 6 op de 10 medewerkers binnen de zes maand na afloop van het contract een job.