Nieuws

Gentse digitale creativiteit overspoelt stadscentrum op 1 oktober

30 september 2011

 

Ooit al gedanst tegen een robot? Een virtuele stadswandeling gemaakt? Of Tetris gespeeld zonder de pijltjes van je gsm of computer te gebruiken? Dit en nog meer innovatieve staaltjes van digitale creativiteit kunnen Gentenaars ontdekken én uittesten op de Gent iMarkt op zaterdag 1 oktober op de Korenmarkt.

De jaarlijkse proeftuin voor innovatie wil nieuwe Gentse technologieën en innovaties uit de labo’s naar het stadscentrum halen zodat de Gentenaars ze kunnen ontdekken.

Sint-Niklaaskerk wordt pop-up bar
De gerestaureerde Sint-Niklaaskerk wordt omgebouwd tot een pop-up bar, een tijdelijk netwerk- en muziekcafé met digitale hoogstandjes. Zo zal je er kunnen dansen tegen een robot, met een joystick op wandel gaan door ‘Gent in 3D’ en muzikaal verrast worden door een digitaal Decap orgel: de Decap Beat Machine. Een andere blikvanger wordt ongetwijfeld de nieuwste iPhone game ‘Block Sports’. Hiermee kan je het klassieke Tetrisspel spelen, maar deze keer draai je de blokken niet met de pijltjes van je gsm of computer maar door zelf te bewegen.
Wie zin heeft om op vrijdag al langs te komen voor een drankje, kan dat doen vanaf 19 uur.

Korenmarkt wordt digitaal labo
Op zaterdag wordt een futuristische tent opgetrokken waar verschillende bedrijven, verenigingen en zelfs hackers zich aan hun stadsgenoten voorstellen. Het wordt geen statische beurs maar een ontdekkingstocht voor Gentenaars die de meest nieuwe en spectaculaire digitale snufjes kunnen ontdekken en uittesten.
Bezoekers kunnen strips mobiel lezen en beluisteren, zien hoe een 3D-printer werkt of filmpjes maken met een minihelikopter.

Digitaal stadsspel door centrum
Gewapend met hightechapparatuur kunnen Gentenaars deelnemen aan het spannende achtervolgingsspel ‘The Target’. Ontdek de stad op een andere (digitale) manier en spoor een gevaarlijke crimineel op. Het stadsspel duurt twee uur. Inschrijven kan nog tot en met 27 september via www.gentm.be

Proeftuin brengt innovaties uit labo naar de burger
Bedrijven die met nieuwe media en digitale toepassingen bezig zijn, zijn goed vertegenwoordigd in onze stad. Hoewel velen in het buitenland erg geapprecieerd worden, zijn ze in hun thuisstad soms veel minder bekend.

Deze Gent iMarkt is de vierde proeftuin voor innovatie die in Gent doorgaat.
In 2008 maakte het Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) een mobiele site voor de Stad. Een jaar later organiseerde de Stad Gent in samenwerking met OCAS ‘sterk staaltje’. Passanten konden in twee containers op het Sint-Baafsplein via een voel- en doecircuit verschillende toepassingen van staal ontdekken. Vorig jaar palmde de biomarkt van de Stad en het VIB de Kouter in. In verschillende marktkraampjes werd getoond welke soms alledaagse producten als bier en wasproduct voorbeelden van biotechnologie zijn. Dit jaar staat de proeftuin innovatie in het teken van digitale creativiteit. De Gent iMarkt wordt georganiseerd door Gent M, zelf een creatieve speler uit de digitale scène.

Ontdek de deelnemers van de iMarkt via www.gentm.be iMarktdeelnemer Copermotion:

http://www.gentm.be/index.php/20110920/gent-imarkt/imarkt-deelnemer-coptermotio#more-1874

TV Ekkergem:

http://www.youtube.com/watch?v=RU5OcB5gyzo&feature=youtu.be