Nieuws

10 jaar werkwinkels in Gent

29 september 2011

Op donderdag 29 september vierden de Stad Gent, VDAB, OCMW, RVA, GTW en Job & Co het 10-jarig bestaan van de Gentse werkwinkels.  

In 2001 opende in het centrum van Gent en in Nieuw Gent de eerste Gentse werkwinkels. Later volgden nog twee openingen, één voor de wijk in Rabot-Brugse Poort en één voor Gentbrugge – Ledeberg. Het betekende de start van een beter gestroomlijnde en persoonlijkere dienstverlening naar werkzoekenden in Gent.

Om de verjaardag ervan te vierden hernieuwden alle partners hun samenwerkingsovereenkomst tegenover elkaar.

De opening van werkwinkel Minnemeers en Nieuw Gent in het voorjaar van 2001 betekende het begin van een beter gecoördineerde dienstverlening naar werkzoekende Gentenaars toe.

Tot tien jaar geleden konden Gentse werkzoekenden zich enkel inschrijven in het VDAB-kantoor in de Kongostraat. Het grote kantoor binnenstrappen, bleek voor vele werkzoekenden een te hoge drempel om dit grote gebouw binnen te stappen. Bovendien werden ze vaak doorverwezen naar andere organisaties waar ze opnieuw een andere consulent voor zich kregen waar ze hun situatie aan moesten uitleggen.

Stad Gent, VDAB, RVA, PWA, GTB, OCMW-OTC en Job&Co verenigden zich om de dienstverlening beter te stroomlijnen, op elkaar af te stemmen en samen te brengen binnen de werkwinkel. De belangrijkste doelstelling van de werkwinkel was en is om op een zeer laagdrempelige manier werkzoekenden te begeleiden en ondersteunen in hun zoektocht naar een duurzame baan. Zo kunnen klanten zelf informatie opzoeken en zich inschrijven via computers in de werkwinkels en vinden ze er informatie over vacatures en opleidingen. De werkwinkel vormt op die manier een knooppunt van opleidingsinitiatieven, werkervaringsprojecten, vacatures en jobbegeleiding.

Gent werd opgedeeld in vier zones of zorggebieden waar veel langdurig werkzoekenden woonden. In elk zorggebied werd een werkwinkel ingepland. In maart 2001 werden werkwinkels in Minnemeers en Nieuw Gent geopend. Later op het jaar kwamen nog een werkwinkel voor de wijken Rabot – Brugse Poort en voor Gentbrugge – Ledeberg.

Momenteel staan meer dan 60 consulenten in de vier verschillende werkwinkels klaar om de persoonlijke situatie van werkzoekenden te bekijken en hen te helpen naar een goede job.

De Stad Gent ondersteunt de dienstverlening binnen de werkwinkels door consulenten in te zetten op intensieve trajectbegeleidingnaar werk voor alle lagergeschoolde en langdurig werkzoekenden inclusief mensen met een  leefloon.

Begin volgende maand worden bovendien enkele consulenten extra ingezet om hoogopgeleide allochtonen te begeleiden naar een duurzame job.

Dat de opdracht van de werkwinkels nog steeds relevant is, blijkt uit de werkloosheidscijfers. Eind augustus waren er meer dan 13.000 werkzoekenden in Gent.