Nieuws

Reactie Sofie op beslissing Muyters om arbeidsmarktmateries te decentraliseren

21 oktober 2011

Vlaams minister Philliphe Muyters kondigt aan dat het Vlaams arbeidsmarktbeleid zich meer moet focussen op de grootsteden Gent en Antwerpen. Uit de VIONA-studie blijkt immers dat in deze steden de mismatch tussen de werkzoekenden en de vacaturevereisten ernstige proporties blijft aanhouden. De minister wenst een grotere decentrale werking te voorzien in Antwerpen en Gent met meer beleidsruimte voor de lokale overheden en de lokale VDAB.

Gentse schepen Sofie Bracke is tevreden met deze evolutie maar toch ook enigzins verwonderd dat een studie nodig was om tot deze conclusie te komen. "De reden waarom er in Gent een aparte schepen bevoegd voor Werk is, is juist om deze mismatch aan te pakken. In Gent blijft er een harde kern aan werkzoekenden aanwezig die moeilijk te activeren is. De analyse is dus niet nieuw. Dat Vlaanderen samen met Gent en Antwerpen, dit maatgericht wenst aan te pakken, is wel nieuw. Ik aanvaard deze uitnodiging tot samenwerking dan ook met veel plezier. Tot nu toe ontbrak het ons aan sterke activeringsinstrumenten. Aan stimuli geen gebrek maar ik hoop dat nu samen met Vlaanderen het rechten-en-plichten-verhaal beter uitgewerkt kan worden. Het institutioneel akkoord en de overheveling van bepaalde arbeidsmarktmateries naar Vlaanderen, biedt een unieke kans om een modern beleid uit te werken. Ik hoop dan ook snel samen met minister Muyters oplossingen te kunnen uitwerken voor de Gentse problemen van vandaag en morgen. Dit betekent dat het Vlaams beleid dus geen eenheidsworst meer wordt maar dat er dus echt een beleid op maat van antwerpen en Gent kan komen en dat is ook nodig. Want om Fons Leroy te parafraseren: de werkloosheid van Antwerpen en Gent aanpakken, is de vlaamse werkloosheid oplossen."

Klik op 'lees meer' om het Belgabericht te lezen.

Belgabericht: Regionale verschillen op arbeidsmarkt nemen toe

De werkloosheid in Vlaanderen is vooral een stedelijke problematiek. De werkloosheidsgraad van de vijf steden met de hoogste werkloosheid -Antwerpen, Ronse, Maasmechelen, Genk en Gent- lag het voorbije decennium bijna tweemaal zo hoog als het Vlaamse gemiddelde. Zo blijkt uit het VIONA-onderzoek "Regionale verschillen in arbeidsvraag en -aanbod". De onderzoekers pleiten voor een duale werking van het arbeidsmarktbeleid.

Het onderzoek leert dat de dualisering van de werkloosheidsproblematiek in Vlaanderen tussen een stedelijke werkloosheid en de overige werkloosheid zich doorzet. Steden zoals Antwerpen en Gent kennen een zeer hoge werkloosheidsgraad en een hoog aantal uitstaande vacatures, wat wijst op een belangrijke mismatch op de arbeidsmarkt. De kust en Limburg worden gekenmerkt door een relatief lage participatie- en werkzaamheidsgraad en een lage werkloosheidsgraad, maar de onderzoekers verwachten dat deze gebieden het in de toekomst beter zullen doen. West-Vlaanderen (buiten de kust), Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kennen dan weer een lage werkoosheidsgraad.

De onderzoekers bevelen daarom een tweesporenbeleid aan: een grotere decentrale werking in Antwerpen en Gent met meer beleidsruimte voor de lokale overheden en de lokale VDAB; en een versterkte gebiedsgerichte werking in de rest van Vlaanderen, met een verbetering van de samenwerking tussen Vlaanderen (VDAB) en de lokale besturen.

Vlaams minister van Werk, Philippe Muyters , ziet in de resultaten van de studie een bewijs van zijn visie op de arbeidsmarkt. "Waar het nuttig is, moeten we grotere schaal werken. Waar het nodig is, moeten we naar een meer individuele aanpak gaan", stelt hij in een mededeling.