Nieuws

120 kinderen ontdekken diversiteit zorgsector

20 oktober 2011

Op dinsdag 18 oktober 2011 ontdekten honderdtwintig leerlingen via doe-opdrachten zes zorgberoepen tijdens de eerste zorgberoepenrally in Gent. De bedoeling was om op die manier jongeren te laten kennis maken met de diverse waaier aan zorgberoepen en hen warm te maken voor een job in de zorgsector.

De rally is een samenwerking tussen AZ Sint-Lucas, Beregoed kinderdagverblijf, Het Beroepenhuis, IVV Sint-Vincentius, Sint-Jan de Deo, WZC Sint-Jozef, Solidariteit voor het Gezin en de Stad Gent. De zorgberoepenrally is de eerste actie die voortvloeit uit het sectorenoverleg Zorg.

Het sectorenoverleg Zorg werd een jaar geleden opgestart op initiatief van schepen van Economie, Jeugd en Middenstand, Mathias De Clercq, en schepen van Innovatie en Werk, Sofie Bracke.

Het sociaal-economisch beleid van de Stad Gent is gebaseerd op enkele fundamentele pijlers: een gunstig ondernemingsklimaat, het versterken van de ondernemingsgeest, het creëren van werk en het invullen van openstaande vacatures. De Stad Gent wil deze pijlers in samenwerking met zijn stakeholders realiseren. Een doeltreffend sectorenoverleg geeft hier uiting aan.

In de initiatiefgroep zetelen vertegenwoordigers van AZ Sint-Lucas en Volkskliniek, OCMW Gent, Solidariteit voor het Gezin, Thuishulp, UZ Gent, Vincenthof, de vakbonden, het sectoraal opleidingsfonds Vivo Social Profit en de Vlerick Leuven Gent Management School.

De bedoeling van dit sectorenoverleg is om te onderzoeken waar, binnen de beleidsdomeinen economie en werk, de komende jaren de potenties en uitdagingen voor de zorgsector liggen én acties op te zetten voor lokale problemen. Het uitgangspunt hierbij is een ‘double win’: zowel de bedrijven als de maatschappij in haar geheel moeten er de vruchten van kunnen plukken.

De zorg in Gent

Een snelle blik op de cijfers maakt duidelijk waarom ervoor gekozen is om voor de zorg een sectorenwerking op te starten. In vergelijking met het jaar 2000 zijn er bijna de helft werknemers meer, dit betekent een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer  4% per jaar. Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde groei van de Gentse loontrekkende werkgelegenheid samen (1%). 

De vergrijzing van de bevolking en de uitbreiding van de dienstverlening die dat met zich meebrengt, creëert extra jobs in de rust- en verzorgingstehuizen, bij de diensten voor gezinszorg en bejaardenhulp en in de gezondheidszorg.

Het Planbureau voorspelt tussen 2010 en 2016 een verdere groei in de Vlaamse social profit van 3,2% tegenover een gemiddelde groei in de andere sectoren samen van 1,1%. Als we die cijfers toepassen op Gent betekent dit dat de loontrekkende werkgelegenheid de komende jaren (vanaf 2012) jaarlijks met meer dan vijfhonderdvijftig jobs zal toenemen. De jaarlijkse instroom zal nog veel groter moeten zijn omdat ook de medewerkers die uitstromen, moeten worden vervangen.