Nieuws

Buurtbewoners Rabot-Blaisantvest maken kennis met Eetcafé Toreke tijdens gratis kerstbuffet

21 december 2011

In de zomer van 2012 opent in de Vlotstraat, in het hartje van de wijk Rabot-Blaisantvest, een nieuw sociaal restaurant: Eetcafé Toreke. Zo’n 150 buurtbewoners werden op zondag 18 december 2011 uitgenodigd om het nieuwe restaurant al eens te komen verkennen tijdens een kerstlunch. Verschillende buurtbewoners zorgen er voor een multicultureel kerstbuffet.

Het nieuwe eetcafé moet het kloppende hart worden van de Rabotwijk, een ontmoetingsplaats voor mensen binnen en buiten de buurt. Het is de bedoeling dat het een plek wordt waar buurtbewoners, studenten, mensen die in de wijk werken of toevallige passanten elkaar leren kennen. Bovendien zullen er ook culturele evenementen georganiseerd worden.

Sociale tewerkstelling
Het Eetcafé Toreke is een sociaal restaurant. Dat wil zeggen dat maaltijden aangeboden kunnen worden aan een verlaagd tarief. Daarnaast focust het project ook op sociale tewerkstelling. In totaal zullen tien medewerkers aangetrokken worden. Voor de invulling daarvan wordt vooral gekeken naar langdurig werkzoekende buurtbewoners of buurtbewoners die behoren tot de kansengroepen.

Het nieuwe restaurant komt er op vraag van verschillende buurtverenigingen en buurtbewoners. Het kadert binnen het sociaal-economische luik van het stadsvernieuwingsproject ‘Bruggen naar Rabot’.

De opstart van het Eetcafé Toreke gebeurt met medewerking van de Dienst Werk van de Stad Gent en het Stadsvernieuwingsfonds.
Vele buurtbewoners en –verenigingen alsook De Kopergietery, de parochie en KAV, JonkRabot, de Turkse Gemeenschap, DOMOS, het Gerechtsgebouw, Coeur d’Artichaut, Rabotvins en anderen engageerden zich om dit eetcafé mee uit te bouwen tot een succesvolle zaak.