Nieuws

Werkloosheid in Gent daalt sneller dan gemiddeld in Vlaanderen.

13 januari 2012

De Gentse werkloosheid daalde in 2011 met een kleine 6%. Terwijl in onze stad in december 2010 nog 13.131 werkzoekenden waren, daalde hun aantal in december 2011 tot 12.404. Hiermee deed onze stad het beter dan gemiddeld in Vlaanderen waar de werkloosheid daalde met een goede 4%. En in Antwerpen daalde de werkloosheid met 0,70%.

De daling was het grootst bij de groep die 1 tot 2 jaar werkzoekend is. Dit bewijst vooral dat de economie heropleeft. Vorig jaar al daalde het aantal kortstondige werkzoekenden (minder dan 1 jaar werkzoekend). Die groep profiteert het snelst bij een heropleving van de economie. Als deze heropleving blijft duren, vissen de werknemers ook in de vijver van werklozen die al iets langer werkzoekend zijn.

De groepen die het moeilijker hadden om de aansluiting naar de arbeidsmarkt te vinden waren de middengeschoolden (secundair diploma), nieuwe EU-ers en 50-plussers.

Eind december 2011 stonden 1197 vacatures vrij in onze stad.

Reactie Sofie: “Dit zijn bemoedigende cijfers. Niet alleen deden we het beter dan het Vlaamse gemiddelde, we stellen vast dat na de werkzoekenden van korte duur nu ook het aantal werkzoekenden daalt die 1 tot 2 jaar zonder baan zaten. Bovendien merken we een aanzienlijke daling van het aantal jongeren -25 jaar. Toch kunnen we niet op onze lauweren rusten. Eerst en vooral stellen we vast dat onze werkloosheid het afgelopen jaar bleef dalen maar dat die daling stagneerde naar het einde toe. Daarnaast wachten ook nog veel vacatures in onze stad op invulling. Met de verschillende actoren in het werkveld worden de komende tijd dan ook acties uitgewerkt rond 3 specifieke thema’s: knelpuntenberoepen, de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en nieuwe EU-ers.”