Nieuws

De kijk van Sofie op het debat van Studenten tegen Racisme

15 maart 2012

Woensdagavond 14 maart nam Sofie samen met Rudy Coddens, Siegfried Bracke, Elke De Cruynaere, Veli Yüksel en Tom de Meester deel aan een van de eerste politieke debatten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het debat werd georganiseerd door Studenten Tegen Racisme en had als doel de onverdraagzaamheid in onze stad in al haar aspecten te bespreken. Maar al snel verviel het debat in een discussie rond de Roma-problematiek. Hierbij legde Sofie de nadruk op het belang van een tweesporenbeleid waarbij enerzijds maatregelen genomen werden om de instroom te beperken. De draagkracht van onze stad heeft immers haar limiet bereikt. Aan de andere kant beklemtoonde Sofie de emancipatorische kracht van de stad.

Sofie: “We moeten prioritair inzetten op het sluiten van onze poort. Collega Versnick heeft hiervoor al bergen werk verzet. Maar ook de volgende legislatuur moeten we hierop verder inzetten. Onbeheersbare migratiestromen moeten te allen tijde vermeden worden. We mogen echter niet verwachten dat de meesten terug naar hun land van oorsprong zullen terugtrekken. Zij die hier blijven moeten de kans krijgen om een Gentse toekomst uit te bouwen. Als liberaal is het mijn overtuiging dat ieder individu zich kan opwerken op de sociale ladder. Werk en Onderwijs zijn hiervoor de sleutels. Maar wie weigert zich te integreren, zal de gevolgen moeten dragen. We moeten resoluut gaan voor een rechten-en-plichten-verhaal. We kunnen immers enkel kansen creëren voor zij die ze ook grijpen.”

Het was soms een bitsig debat waarbij de tegenstellingen tussen de partijen goed naar voren kwamen.

Sofie: “Het discours van de N-VA rond dit thema was mij al bekend. Ik zou die partij toch vragen om het complexe niet te simplistisch te benaderen. Zo verval je al gauw in populisme. Maar wat me onaangenaam verraste was de radicalisering van de CD&V. Onder druk van de N-VA lijkt de CD&V een ruk naar rechts te hebben genomen. Aan de andere kant werd duidelijk dat met het kartel sp.a-Groen! het plichtendiscours volgende legislatuur sterk onder druk zal staan. Meer dan ooit is de Open VLD als liberale volkspartij broodnodig in Gent.”