Nieuws

Struikelblokken grensoverschrijdende arbeid in kaart gebracht

16 maart 2012

In een overvolle zaal werd vrijdagnamiddag 16 maart tijdens het Symposium Kansen voor Grensarbeid het onderzoek voorsteld dat peilde naar struikelblokken voor grensoverschrijdende arbeid in de regio Gent-Terneuzen.

Een jaar geleden kwam van het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (GOL) Gent-Terneuzen het signaal dat een grondige analyse van de belemmeringen bij grensarbeid nodig is. Daarop gaven de provincie Oost-Vlaanderen en de Zeeuwse gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen de opdracht aan VOKA en de gemeente Terneuzen om deze specifieke problemen te onderzoeken en mogelijke oplossingen aan te reiken.

De grootste uitdagingen blijken te liggen in het centraliseren en verbeteren van de informatie naar werknemers en werkgevers, het afstemmen van de regelgeving in beide landen en het beter in kaart brengen van de noden van de arbeidsmarkt.

GOL
Het GOL werd in 2007 opgericht door de Stad Gent en de Gemeente Terneuzen en dit om grensoverschrijdende arbeid te bevorderen. Toch bleek het niet altijd evident om als Belgische werknemer in Nederland aan de slag te zijn of omgekeerd. Vaak stuitten ze op problemen als een gebrek aan eenduidige, gepersonaliseerde informatieverstrekking en verschillen in de sociale zekerheid.

Een jaar geleden kwam vanuit het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (GOL) Gent-Terneuzen het signaal dat een grondige analyse van de belemmeringen bij grensarbeid nodig is.

Daarop gaven de provincie Oost-Vlaanderen en de Zeeuwse Gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen de opdracht aan VOKA en de Gemeente Terneuzen om deze specifieke problemen te onderzoeken.

Struikelblokken
De vier grote struikelblokken die in de studie naar voor komen zijn informatie, regelgeving en de markt.

Informatie:
Binnen de regio Gent-Terneuzen is er een gebrek aan eenduidige, gepersonaliseerde en volledige informatieverstrekking. Werknemers en bedrijven ondervinden nog te vaak dat de informatie kan verschillen naar gelang van welke bron ze komt. Daarnaast is de informatie vaak nog te algemeen, beperkt tot specifieke invalshoeken zoals fiscaliteit of sociale zekerheid.

Een mogelijke oplossing kan hiervoor de oprichting zijn van een virtueel infopunt waar werkzoekenden, werknemers én werkgevers voor alle informatie rond grensarbeid en alles wat daarmee te maken heeft, terecht kunnen.

Regelgeving:
Goed geïnformeerd zijn over de verschillende regelgeving is een noodzaak bij het werken over de grens. Voor werknemers en werkgevers kan dit bovendien heel wat administratieve rompslomp met zich meebrengen. Dit zou vermeden kunnen worden door het opnemen van bepaalde clausules in de arbeidscontracten.

Daarnaast zouden ook de mogelijkheden rond grensoverschrijdende stages opnieuw uitgebouwd moeten kunnen worden.

De studie reikt als mogelijke oplossing het oprichten van een lobbygroep aan die bij hogere machten kan pleiten voor het beter op elkaar afstemmen van de wetgeving rond arbeid in de beide landen.

Noden arbeidsmarkt:
Uit het onderzoek blijkt dat nog meer moet gekeken welke profielen precies in Nederland en België nodig zijn. Dezelfde knelpuntberoepen komen in vele gevallen aan beide kanten van de grens voor. Als de grensregio als een open arbeidsmarkt zonder grenzen zou functioneren, zou dit een positieve aantrekkingskracht voor de regio betekenen.

Overige belemmeringen:
Sommige werknemers ervaren problemen als ze van het openbaar vervoer gebruik maken voor hun woon-werkverkeer. Een extra bus- en treinlijn tussen de regio Gent-Terneuzen zouden hier een oplossing kunnen bieden.

Het GOL zal nu met deze informatie aan de slag gaan om mogelijke oplossingen uit te werken.