Nieuws

Laat zorgverleners voor uw parking staan

1 oktober 2012

De Stad Gent doet een beroep op de solidariteit onder haar bewoners en vraagt hen mee te doen aan Parkeer+Zorg, een proefproject dat op maandag 1 oktober 2012 van start gaat. Het werkt als volgt: door een zelfklever van Parkeer+Zorg op de garagepoort te kleven, maakt de Gentenaar aan zorgverleners duidelijk dat ze daar kunnen parkeren tijdens hun huisbezoek in de buurt. Zorgverstrekkers zoeken nu immers voor een huisbezoek gemiddeld zo’n 5 tot 10 minuten naar een parkeerplaats, kostbare tijd die ze uiteraard beter kunnen besteden aan patiëntenzorg.
Het initiatief komt op er op vraag van het Sectorenoverleg Zorg dat in 2010 opstartte onder leiding van Sofie en haar collega Mathias De Clercq.   Het sectorenoverleg Zorg werd twee jaar geleden opgestart met de bedoeling om specifieke problemen binnen bepaalde sectoren aan te pakken samen met verschillende spelers uit die sector.

Bewoner = Parkingverlener

Een bewoner die toestemming wil geven aan zorgverstrekkers om voor zijn garagepoort te parkeren voor de duur van een huisbezoek bij hem thuis of in de buurt kan zich aanmelden op de speciale Parkeer+Zorg-website (www.mobiliteitgent.be, rubriek Parkeer+Zorg).

Het Mobiliteitsbedrijf stuurt de bewoner per post een Parkeer+Zorg-zelfklever om op de garagepoort te plakken. Het adres van de poort wordt ook aangeduid op een digitale overzichtskaart op de website.

 

Een zorgverstrekker die in de buurt moet zijn voor een huisbezoek kan op de overzichtskaart kijken of er Parkeer+Zorg-plaatsen zijn en kan ter plaatse met een speciale Parkeer+Zorg-kaart op de parkeerplaats voor de garagepoort parkeren.

Geen nood wanneer de bewoner toch onvoorzien in of uit de garage wil, want het gsm-nummer van de zorgverstrekker staat op zijn parkeerkaart.

 

Zorgverlener

De dienstverlening ‘Parkeer+Zorg’ is gratis, maar is gekoppeld aan de al bestaande parkeerkaart voor zorgverstrekkers. Hiermee kunnen zorgverstrekkers nu al voor

100 euro per jaar op het volledige Gentse grondgebied parkeren op plaatsen met betalend parkeren, blauwe zone en voorbehouden bewonersplaatsen. Wie van de voordelen van de bestaande parkeerkaart voor zorgverstrekkers en de nieuwe Parkeer+Zorg-kaart wil genieten, moet wel beschikken over een RIZIV-nummer of een erkenning door de Vlaamse Gemeenschap als zorgverstrekkende.

Zorgverstrekkers die nog niet over een parkeerkaart voor zorgverstrekkers beschikken, kunnen daarvoor terecht aan het loket van het Mobiliteitsbedrijf. Zij krijgen de extra Parkeer+Zorg-kaart onmiddellijk mee.

Zorgverstrekkers die al een parkeerkaart voor zorgverstrekkers hebben, kunnen de extra Parkeer+Zorg-kaart aanvragen op de Parkeer+Zorg-website aan de hand van het nummer van hun parkeerkaart.

 

Voordelen

Iedereen wint bij dit project. Zorgverstrekkers kunnen sneller een parkeerplaats vinden. Zo dragen ze bij tot de verbetering van ieders mobiliteit en helpen ze om deCO2-uitstoot te verminderen . Ze winnen kostbare tijd die zij dankzij Parkeer+Zorg aan hun patiënten kunnen besteden.

Het stadsbestuur rekent dan ook op de steun en medewerking van alle Gentenaren met een garagepoort.

 

Deze actie vloeit voort uit het sectorenoverleg Zorg. Het sectorenoverleg Zorg werd twee jaar geleden opgestart met de bedoeling om specifieke problemen binnen bepaalde sectoren aan te pakken samen met verschillende spelers uit die sector.

 

Informatie

MobiliteitsbedrijfStad Gent, Maja Meirlaen, coördinator-expert en Annemie De Kockere, adjunct van de directie, Sint-Michielsplein 9, 9000 Gent, tel. 09 266 28 00, fax 09 266 28 99, e-mail mobiliteitsbedrijf@gent.be