Nieuws

Open VLD Gent pleit voor nieuw Actieplan Werk

2 oktober 2012

13.980, dat is het aantal Gentse werkzoekenden eind september 2012. De door economen gevreesde double dip laat zich nu ook op de Gentse arbeidsmarkt voelen. Een nieuw Actieplan Werk voor Gentenaars die door de aanhoudende crisis hun werk verloren, dringt zich op. Dat vindt Open VLD Gent.

“Deze eurocrisis is een sluimerende, een zeurende crisis”, aldus Sofie Bracke. “De werkloosheidscijfers stegen al enkele maanden beetje bij beetje. Maar na de onheilsberichten van de laatste dagen over faillissementen en ontslaggolven, voel ik dat er actie ondernomen moet worden. Enkele weken voor de verkiezingen maatregelen nemen die de volgende coalitie binden, kan niet. Maar Open VLD Gent wil, als ze deel uitmaakt van de nieuwe bestuursploeg, een nieuw Actieplan Werk in het bestuursakkoord schrijven.

Naast aandacht voor de laaggeschoolden, moet binnen dat nieuwe Actieplan Werk specifieke aandacht besteed worden aan vacatures waar een hoog profiel voor wordt gevraagd. De cijfers wijzen duidelijk uit dat hier opportuniteiten liggen. Bovendien moet een specifieke werking voor jongeren opgezet worden. Zodat jongeren door stages en interim arbeid verschillende jobs kunnen uitproberen zonder dat de begeleiding wordt stopgezet.

Het is sowieso zaak om de nieuwe werkzoekenden zo vlug mogelijk te koppelen aan deze vacatures zodat deze mensen hun competenties meteen opnieuw kunnen inzetten én zodat Gentse bedrijven hun nodige mankracht kunnen blijven vinden. Op die manier wordt de concurrentiekracht van Gentse bedrijven versterkt”, aldus de eerste vrouw op de Gentse Open VLD-lijst.

 

Jongeren en hooggeschoolden voornaamste slachtoffers

Van eind september 2011 tot eind september 2012 steeg het aantal Gentse werkzoekenden van 12.825 naar 13.980. De werkloosheidsgraad staat nu op 11,76%. De grootste stijging doet zich voor bij de jongeren, van 2.961 eind september 2011 naar 3.308 eind september 2012 (+11,7%) en hooggeschoolden van 2.873 naar 3.299 (+14,8%).

Het is een jaarlijks terugkomend fenomeen dat voor de zomer, wanneer 1000-den afgestudeerden op de arbeidsmarkt komen, de werkloosheidscijfers stijgen. Normaal gezien herstellen de werkloosheidscijfers zich na de zomer maar dit jaar blijft dat herstel uit. Meer nog, de laatste berichten over Thomas Cook en Exelto NV bewijzen dat een nieuwe ontslaggolf ook Gent niet spaart. Een nieuw Actieplan Werk dringt zich dan ook op, volgens Open VLD Gent.

 

Actieplan Werk 2009

Het Actieplan Werk werd in april 2009 goedgekeurd door de gemeenteraad en kwam er als antwoord op de economische crisis. Het plan werkt complementair aan de bestaande dienstverlening van de VDAB en werd uitgewerkt door de stad Gent, VDAB en OCMW.

Concreet werden 6 bijkomende consulenten ingezet in de Gentse Werkwinkels van april 2009 tot augustus 2011. Deze consulenten zorgden ervoor dat iedereen die zijn of haar job verloor door de crisis, binnen de 2 weken werd gecontacteerd om langs te komen in de werkwinkel. In totaal kregen 1700 Gentenaars een begeleiding van maximum 4 maand naar een job of nieuwe opleiding.

 

Meer dan 4000 openstaande vacatures

Op dit moment wachten meer dan 4.000 Gentse vacatures nog op invulling. 1.500 daarvan zijn voor hooggeschoolde profielen. Deze cijfers tonen dus dat er nog veel jobkansen zijn in Gent, voor hooggeschoolde én andere profielen.

De toename van werkzoekenden kan een opportuniteit zijn voor Gentse bedrijven om voor hun moeilijk in te vullen vacatures mensen te vinden.