Nieuws

1ste Servicepunt Zorg in Vlaanderen leidt werkzoekenden toe naar zorgsector

18 december 2012

Sofie opende vrijdag 14 december samen met de VDAB-collega's het eerste Servicepunt Zorg in werkwinkel Minnemeers. Dat Servicepunt Zorg wordt bemand door 2 VDAB-consulenten die op de hoogte zijn van de verschillende zorgopleidingen en de diverse beroepen binnen de sector. Burgers komen er alles te weten over mogelijke opleidings- en jobmogelijkheden binnen de sector en bedrijven kunnen er hun vacatures kenbaar maken. Bedoeling is om op die manier meer mensen naar de zorgsector te leiden.

Servicepunt Zorg

De zorgsector is een belangrijke werkgever in Vlaanderen, ook in Gent. Bijna één op vijf van de Gentse jobs, is een job binnen de zorg. Daarnaast staan er op dit moment nog talrijke vacatures open. Een aantal dat, met de vergrijzing die op ons afkomt, niet zal dalen.

Daarom zetten VDAB en de Stad Gent hun schouders onder het Servicepunt Zorg. Het Servicepunt Zorg wordt bemand door twee VDAB-consulenten die op de hoogte zijn van de verschillende zorgopleidingen en de diverse beroepen binnen de sector. Burgers komen er alles te weten over alle mogelijke opleidings- en jobmogelijkheden binnen de sector en bedrijven kunnen er hun vacatures kenbaar maken. De bedoeling is om op die manier meer werknemers naar de zorg te krijgen.

Na een proefproject in Limburg is Gent de eerste stad in Vlaanderen waar het Servicepunt de deuren opent.

 

Sectorenoverleg Zorg

In 2010 werd vanuit het Departement Werk & Economie het sectorenoverleg met de zorgsector opgestart. Naast de bevoegde schepenen en de betrokken ambtenaren, zetelen vooral Gentse werkgevers, sociale partners en het sectorfonds in het overleg. Het doel van het platform is om samen met de verschillende spelers binnen de sector, specifieke acties te ontwikkelen om samen lokale problemen aan te pakken. In Gent vormt vooral de instroom en het terugdringen van uitstroom van personeel een probleem.

Eerder al organiseerde het sectorenoverleg een Zorgberoepenrally. 120 Gentse leerlingen ontdekten er spelenderwijs de diversiteit aan beroepen in de sector. Het sectorenoverleg wil op die manier de zorgsector een positiever imago geven bij jongeren en ze stimuleren om een studie te kiezen die uitzicht geeft op een baan binnen de zorg.

Momenteel loopt ook een project rond loopbaanbeleid, met de bedoeling mensen langer aan het werk te houden in de sector.