Nieuws

Meer dan 17.500 Chrysanthouders ter beschikking op Gentse begraafplaatsen

30 oktober 2013

In de periode rond Allerheiligen trekken traditioneel veel bezoekers naar de Gentse begraafplaatsen. Nabestaanden bezoeken het graf van een dierbare, fleuren het op met een bloemetje of geven de grafzerk een poetsbeurt . Voor de gelegenheid stelt de Dienst Burgerzaken meer dan 17.500 bloempothouders ter beschikking en blijven de begraafplaatsen ook langer open.

Bloempothouders

De week rond Allerheiligen is traditioneel een drukke maand voor de Gentse begraafplaatsen. Het is de periode waarin nabestaanden de grafzerk van een dierbare overledene oppoetsen en er een bloemetje bij plaatsen.

Sinds 2009 voorziet de Dienst Burgerzaken speciale bloempothouders voor de bezoekers. Op die manier hoeven de bezoekers hun chrysanten niet langer zelf te planten. In totaal worden er meer dan 17.500 bloempothouders voorzien. Ze staan ter beschikking van de bezoekers aan de ingang van de 18 Gentse begraafplaatsen.

Begin december worden de bloempothouders door de dienst opnieuw verzameld.

Rolstoelen

Op de Westerbegraafplaats en op de begraafplaatsen van Sint-Amandsberg en Gentbrugge zijn er rolstoelen en bloemenwagentjes verkrijgbaar. Bezoekers kunnen hiervoor de toezichter aanspreken. Wie een rolstoel wil op een van de andere Gentse begraafplaatsen kan die één werkdag voor het geplande bezoek reserveren bij de Dienst Burgerzaken – Begraafplaatsen op het nummer 09 216 79 20.

Voertuigen

Vanaf 29 oktober tot en met 1 november worden er geen voertuigen toegelaten op de Westerbegraafplaats en de begraafplaats van Gentbrugge. Op andere dagen is de toegang met de wagen voorbehouden voor 75-plussers of houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Op de andere begraafplaatsen zijn voertuigen nooit toegelaten.

Openingsuren

Op woensdag 30 en donderdag 31 oktober én op vrijdag 1 en zaterdag 2 november zijn zowel de Westerbegraafplaats als de begraafplaats van Sint-Amandsberg doorlopend toegankelijk van 8 tot 17.45 uur, een uurtje langer dan anders. De andere Gentse begraafplaatsen worden niet afgesloten.

 

Informatie
Dienst Burgerzaken, Administratief Centrum, WoodrowWilsonplein 1, 9000 Gent,

tel. 09 210 10 10, fax 09 266 72 49, e-mail burgerzaken@gent.be