Nieuws

3.716 Gentenaars lieten in 10 jaar tijd hun naam wijzigen

21 augustus 2014

De afgelopen 10 jaar lieten 3716 Gentenaars hun naam wijzigen via de FOD Justitie- dienst naamsveranderingen. In de eerste jaarhelft van 2014 waren dat er al 111. In 6 gevallen gaat het om kinderen die een dubbele achternaam kregen.

Het aantal Gentenaars dat hun voor- of achternaam laat veranderen daalt sinds 2009, een piekjaar waarbij meer dan 600 naamveranderingen werden genoteerd. Toch laten ook nu nog elk jaar enkele honderden Gentenaars hun naam aanpassen.

Sinds januari 2002 stuurt de FOD Justitie de aanvragen niet meer voor onderzoek naar de gerechtelijke overheid en kan de procedure dus sneller verlopen. Een verandering van een familienaam wordt slechts in uitzonderlijke omstandigheden toegestaan. U moet een gegronde reden hebben en de procedure duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar. De naamsverandering wordt goedgekeurd bij koninklijk besluit. Je voornaam laten veranderen is gemakkelijker. Er moet nog altijd een reden tot verandering opgegeven worden maar de wetgeving is soepeler. Deze procedure duurt gemiddeld zes maanden tot een jaar. De minister van Justitie moet de nieuwe voornaam goedkeuren. Eens de aanvraag werd goedgekeurd, kunnen Gentenaars naar de loketten van de Gentse dienst Burgerzaken om daar hun nieuwe naam te registreren in het rijksregister.

De volgende gevallen zijn voorbeelden van situaties waarin u een naamsverandering toegestaan kan worden:

·         Je hebt een bespottelijke naam die vaak het voorwerp uitmaakt van pesterijen.

·         Je hebt een genaturaliseerde Belg en een minder vreemd klinkende naam kan uw integratie bevorderen. 

·         Je kreeg samen met je partner een kind. De vader heeft het kindje pas een jaar na de geboorte erkend en jullie hebben besloten om het nu de familienaam van de vader te geven.

·         Je adopteerde een kind in het buitenland en de naam van het kindje werd niet aangepast tijdens de adoptieprocedure.