Nieuws

Uitbaggering Schelde aan Trefil Arbed Site

12 november 2007

Sofie stelde tijdens de commissie Openbare Werken van 12 november jl. een vraag over de stand van zaken in het dossier rond de Trefil Arbed site.

 

De vraag van Sofie:

 

Recent bracht de Raad van Bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappij Scheldevallei een bezoek aan haar patrimonium. Deze boeiende tocht bracht ons ook tot aan de Trefil Arbed Site waar een woonproject met deels sociale woningen zal worden gerealiseerd.
 
 
De woningen zullen zicht hebben op de Schelde. Iedereen die deze site bezocht heeft, weet echter dat daar van een waterloop geen sprake meer is.

Graag had ik vernomen of hiervoor een oplossing zal worden uitgewerkt en wat de timing hiervan is?
Zal men overgaan tot uitbaggering? Indien niet, waarom? 
 

 Schepen De Regge:

 

Het klopt inderdaad dat de Schelde aan de Arbed-Noordsite geen waterloop meer is maar volledig is dichtgeslibt. Eind 2006 heeft de administratie Wegen en Zeekanaal de vraag gesteld wat de visie is van de stad betreffende dit stuk. Hierover bestaan verschillende visies:

- het verder laten verzanden

- ontwikkelen als zoetwaterschorregebied

- ontwikkelen als zoetwaterschorregebied met beperkte watergeul

- ontwikkelen als zoetwaterschorregebied met bevaarbare (recreatieve) watergeul

- ruime baggerwerken

 

Dit is nog in onderzoek

 

Sofie Bracke:

 

Mevrouw de schepen, deze problematiek is toch niet nieuw. Wat houdt het stadsbestuur tegen om het debat aan te gaan? Hoe zit het met de terugkoppeling naar de bewoners die in de omgeving wonen?

 

Dhr. Watteeuw:

 

Het bestuursakkoord stelt wel dat men opteert voor een bevaarbare geul. Gezien de lange termijn dat dit aansleept moet men dit toch wel aanpakken.

 

Schepen de Regge:

 

Er hangt een prijskaartje vast aan de verschillende voorstellen. Indien men opteert voor uitbaggering dan moet men ook wegkunnen met het slib. Technisch probleem is dat er geen bovendebiet meer is. De aanslibbing zal zich dus vrijwel onmiddellijk weer voordoen. Het is uiteraard wel duidelijk dat er een oplossing moet komen.