Nieuws

Stad Gent en Universiteit Gent verankeren International School of Ghent in Gentse regio

29 april 2015

De Gentse universiteit en de Stad Gent investeren in de International School of Ghent. Door het succes van de internationale school gaat de school op zoek naar een nieuwe, ruimere locatie voor op termijn 150 leerlingen. Mede dankzij een erfpachtregeling met de Universiteit Gent en een éénmalige investeringssubsidie van de Stad Gent van 750.000€ kan International School of Ghent een gloednieuw schoolgebouw neerzetten aan de De Pintelaan en blijft de school dus in Gent.

De International School of Ghent (ISG) opende in september 2012 de deuren voor 10 kinderen van expats tussen 2,5 en 12 jaar. De school werd opgericht met de bedoeling de aantrekkelijkheid van Oost- en West-Vlaamse bedrijven en kenniscentra naar buitenlandse werknemers toe te vergroten. Al te vaak werden die organisaties immers geconfronteerd met de handicap geen internationaal onderwijs te kunnen aanbieden voor kinderen van buitenlandse werknemers. Stichtende leden van de school zijn UGent, Barco, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en Volvo. De school kreeg eerst onderdak in de bestaande gebouwen van de Hogeschool Gent aan de Ledeganck en zit momenteel in de Leopoldskazerne. In een internationale school krijgen leerlingen les uit een internationaal curriculum zodat ze vlot kunnen inpikken als hun ouders na enkele jaren in een ander land tewerkgesteld worden. Maar ook kinderen van Vlaamse expats die terugkeren kunnen op die manier probleemloos in Gent hun lessen verder zetten.

In drie jaar tijd steeg het aantal leerlingen tot een kleine 50 en worden de leslokalen stilaan te klein. ISG moest dus op zoek naar een andere locatie in of buiten Gent.

De Gentse Universiteit toonde zich bereid om enkele braakliggende gronden aan de De Pintelaan in erfpacht te schenken aan ISG. Het gaat om een erfpacht voor 50 jaar ter waarde van 18.000€ per jaar.

Ook de Stad Gent draagt haar steentje bij om ervoor te zorgen dat ISG in Gent kan blijven. Op vraag van schepen Bracke (voormalig schepen van Innovatie) maakte huidig schepen van Innovatie, Christophe Peeters, budget vrij voor de International School of Ghent. De Stad schenkt in totaal een bedrag van 750.000€ als een éénmalige investeringssubsidie.

“We vonden het erg belangrijk om vanuit de stad het signaal te geven dat we internationaal onderwijs belangrijk vinden in Gent”, aldus Sofie Bracke die de opstart van ISG destijds als schepen van Innovatie trok. “De school geeft een economische boost aan onze regio. Deze school is echt nodig voor bedrijven en kennisinstellingen in Oost- en West-Vlaanderen die buitenlandse kenniswerkers willen aantrekken. Gent is één van de toplocaties op wereldniveau in de wereld van de biotechnologie. Internationaal Onderwijs is zeker één van de elementen die meespelen als bedrijven of kennisinstellingen zich in onze regio willen vestigen. Ik ben dan ook ontzettend tevreden dat het college van burgemeester en schepenen ruimte maakte binnen onze budgetten voor de verankering van de internationale school in Gent. ”

Op het terrein aan de De Pintelaan zal een volledig nieuwe school gebouwd worden, op termijn goed voor 150 leerlingen. De bouwaanvraag werd recent ingediend. Als alles goed gaat kunnen de bouwwerken starten na de zomervakantie en kan er vanaf 1 september 2016 les gegeven worden op de nieuwe locatie. Met het nieuwbouwproject is een totale kost van 4 miljoen € gemoeid.

De stichtende leden van de International School of Ghent zijn Volvo Cars, VIB, Barco en UGent. Daarnaast steunen ook een grote groep organisaties zoals de Stad Gent, de Stad Kortrijk, de Provincies Oost- en West-Vlaanderen, UZ Gent, Deloitte Belgium, Laga en VOKA Oost- en West-Vlaanderen en anderen de internationale school.