Nieuws

Sofie vraagt ook in Gent dubbele openbare vuilnisbakjes

12 november 2007

Sofie vindt het afvalbeleid belangrijk. Als lid van de raad van bestuur van de afvalintercommunale Ivago, volgt ze de problematiek ook van nabij op.

 

Tijdens de commissie Openbare Werken van 12 november jl. formuleerde ze volgend voorstel:

 


Alle Gentse huisgezinnen zijn vertrouwd met het selectief ophalen van huisvuil. Sommige steden trekken dit principe door bij de openbare vuilnisbakjes op straat, in stations of aan bushaltes.
 
 
Op die manier kunnen lege drankverpakkingen gescheiden worden van ander afval.

Gebeurt dit ook in Gent?
Kan het voorbeeld uit andere steden worden gevolgd?
Indien niet, welke zijn hierbij de overwegingen?

 

 

Collega raadslid Lien Braeckevelt sloot zich bij Sofie aan en wijst op het educatieve element. Kan selectieve ophaling ook bijvoorbeeld tijdens evenementen als de Gentse Feesten.

 

Schepen De Regge  

Er bestaan geen plannen om in Gent over te gaan tot gescheiden afvalkorfjes voor restafval en PMD. De kosten verbonden aan het ontdubbelen van de bestaande korven en de kosten voor het inleggen van een bijkomende inzamelronde zijn zeer hoog.

Selectief inzamelen heeft ook maar zin als de kwaliteit van het aangeboden materiaal zeer hoog is. Het vormt immers de grondstof voor recyclage. Bij huis-aan-huisinzameling kan de kwaliteit van het aangeboden afval door onze medewerkers worden gecontroleerd. Dit is niet het geval bij het afval dat in de korfjes terechtkomt. De ervaring leert dat de kwaliteit van het afval dat via gescheiden korfjes wordt ingezameld, erg laag is.

 

De vraag werd door Sofie ook aangebracht tijdens de raad van bestuur van Ivago:

 

S. Bracke wenst te weten of zoals in andere steden de afvalkorven kunnen gesplitst worden, restafval in het ene luik, bijv PMD of een andere fractie in het andere luik.

 

P. Dobbelaere meldt dat in het verleden reeds gedacht werd aan zulke initiatieven maar dat de kost van het voornemen heeft doen afzien.  Immers, bij ontdubbeling van de korven moet er ook dubbel en afzonderlijk ingezameld worden. Dit betekent voor de korven dubbele ronden, dubbele vrachtwagens, dubbel personeel, … IVAGO ledigt wekelijks een 7.000 tal afvalkorven.

 

Er wordt afgesproken dat er tegen een volgende raad van bestuur een approximatieve berekening zal gemaakt worden van wat de ontdubbeling zou kosten.