Nieuws

Kersverse ouders kunnen hun baby aangeven in Mobiel Dienstencentrum op parking van AZ Sint-Lucas

9 november 2015

Vanaf maandag 9 november 2015 houdt het mobiel dienstencentrum (mobi) van de Stad Gent halt aan het AZ Sint-Lucas. Elke week, op maandag en op vrijdag, kunnen ouders er de geboorte van hun baby aangeven.  Ze hoeven hiervoor dus niet meer naar de loketten te komen in het Administratief Centrum Zuid. De andere patiënten, het personeel en de buurtbewoners kunnen ook in mobi terecht voor de dienstverlening van de Dienst Burgerzaken, de bibliotheek en Gentinfo.

40% van de baby’s die in Gent geboren worden, zien het levenslicht in het AZ Sint-Lucas. Dat is het dubbele ten opzichte van het aantal geboortes in de andere ziekenhuizen. Bovendien is het AZ Sint-Lucas ook het enige Gentse ziekenhuis dat al met ‘e-birth’ werkt. Dat houdt in dat de aangifte die door het ziekenhuis moet gebeuren onmiddellijk digitaal naar de Dienst Burgerzaken wordt gestuurd. Ouders kunnen zo op hun beurt meteen na de geboorte hun baby aangeven. De andere ziekenhuizen geven hun aangiftes nog niet digitaal waardoor er enige tijd tussen moetzitten tussen de geboorte en de aangifte bij de Stad. ‘Vandaar dat we bij wijze van proefproject voor het aangeven van geboortes in ons mobiel dienstencentrum samenwerken met het AZ Sint-Lucas’, aldus schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. ‘Maar de bedoeling is uiteraard dat alle patiënten en ook het personeel en de mensen uit de buurt gebruik zullen maken van de hele dienstverlening van mobi. Als deze halte succesvol blijkt dan willen we heel graag ook de andere 3 materniteiten (Maria Middelares, UZ Gent en Jan Palfijn) in Gent aandoen.’

Ouders kunnen de geboorte van hun in kind dat in het AZ Sint-Lukas geboren werd, aangeven in het mobiel dienstencentrum, elke week op maandag van 11 tem 13.30 uur of op vrijdag tussen 10 en 12.30 uur. Mobi staat dan aan de Groene Briel 1, 9000 Gent (op het witte plein).

In het AZ Sint-Lucas is men alvast enthousiast. Afgevaardigd bestuurder John Buyckx: ‘Als je een kindje krijgt, moet er van alles geregeld worden. Het is een erg drukke periode. We vinden het fijn dat we als extra dienstverlening kersverse ouders de kans kunnen bieden om de verplichte geboorteaangifte eenvoudig aan het ziekenhuis zelf te doen.’

Het mobiel dienstencentrum rijdt uit sinds midden mei 2012. Het is een omgebouwde vrachtwagen waar de Gentenaaars terecht kunnen voor de dienstverlening van de Dienst Burgerzaken, Gentinfo en de Stedelijke Bibliotheek. Mobi houdt halt op verschillende locaties in Gent en deelgemeenten, wekelijks of om de veertien dagen.