Nieuws

Gedenkmonument voor 'sterrenkinderen'

16 januari 2016

"We willen ouders die een kindje verliezen voor 24 weken een plaats aanbieden waar ze in alle rust kunnen rouwen om hun verlies", dat antwoordde Sofie tijdens de commissie algemene zaken op een vraag van raadslid Anne Schiettekatte.

"Zo wordt het geboortebos in Gent ook opgedragen aan de sterrenkindjes (en kindjes die dood geboren worden). Aangezien deze sterrenkinderen niet geregistreerd werden in het rijksregister, kan de Groendienst hun ouders geen persoonlijke uitnodiging toesturen voor het planten van een boompje in het geboortebos. In het stadsmagazine verschijnt daarom jaarlijks een berichtje dat ouders van sterrenkindjes uitnodigt om mee te komen planten en/of om de naam van hun kindje op het geboortemonument te laten vermelden. Net als alle ouders, hoeven ook ouders van sterrenkindjes (of overleden kindjes) zich niet speciaal in te schrijven voor het geboortebos. Ook voor het vermelden van de naam van hun kindje moeten ze niets bijzonders aanvragen of bewijzen.

Daarnaast hebben we op onze Westerbegraafplaats we een herdenkingsboom die midden in een labyrint van hagen staat.  Iedereen kan een persoonlijke boodschap op kaartjes schrijven en in de boom hangen.

Zoals u weet, willen we ook onze begraafplaatsen kindvriendelijker maken. In het voorjaar komt er op de Westerbegraafplaats een kunstwerk waarop kinderen ook zullen kunnen zitten, liggen en spelen. En ook het kinderperk zelf wordt aangepakt. Dat ligt er nu immers troosteloos bij. We vinden het belangrijk dat het een plek is waar ouders maar ook de broertjes en zusjes elk op hun manier kunnen rouwen.

We hebben er echter oor naar dat ouders van sterrenkinderen een eigen plekje willen waar ze hun kindjes kunnen herdenken. Onze landschapsarchitect bekijkt of dit meegenomen kan worden bij de herinrichtingsplannen voor de begraafplaatsen."