Nieuws

Proefproject Parket Oost-Vlaanderen en Gentse Cel Schijnrelaties rond aanpak schijnerkenningen in die mate succesvol dat ze wordt uitgerold voor heel Oost-Vlaanderen

26 mei 2016

Het Parket Oost-Vlaanderen en de Stad Gent pakken samen met de andere 64 steden en gemeenten van het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen, de illegale immigratie aan via de erkenning van een kind.  

Binnen het parket Oost-Vlaanderen pakt een gespecialiseerd team van magistraten en medewerkers op performante en uniforme wijze de fenomenen schijnerkenningen en schijnrelaties aan.

In de strijd tegen schijnrelaties en schijnerkenningen is het belangrijk om met alle actoren -steden en gemeenten, Parket, Dienst Vreemdelingenzaken, Politie, FOD Buitenlandse Zaken- schouder aan schouder te werken. Het parket verspreidde daarom een omzendbrief aan alle 65 steden en gemeenten van de provincie Oost-Vlaanderen, waarin het beleid en de werkwijze die gevolgd moet worden duidelijk zijn vastgelegd.

De omzendbrief handelt niet enkel over de strijd tegen schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoningen. Nieuw in de omzendbrief is de werking die is opgezet om zogenaamde schijnerkenningen aan te pakken.

Met het erkennen van een kind kan iemand officieel laten registreren dat er een ouderschapsband bestaat tussen zichzelf en het kind. Naast huwen en wettelijk samenwonen, misbruiken malafide personen het erkennen van een kind om verblijfsrecht te verkrijgen in België, waarbij het kind wordt uitgebuit door een volwassene om voor zichzelf verblijfsrecht te verwerven.

De strijd tegen schijnerkenningen is nog niet expliciet bij wet geregeld. Met de Cel Schijnrelaties van de Stad Gent werd begin 2014 een proefproject opgestart om het fenomeen van de schijnerkenningen duidelijk in beeld te brengen en werd een werkwijze afgesproken voor de behandeling van deze dossiers. Het Parket Oost-Vlaanderen en de Gentse Cel Schijnrelaties zijn al jaren sterke partners in de strijd tegen schijnrelaties. Samen werkten ze dus een beleid uit om in afwachting van wetgevend initiatief dit misbruik nu al te kunnen bestrijden. In tegenstelling tot vroeger, zal het nu mogelijk zijn voor Oost-Vlaamse steden en gemeenten om zelf een erkenning te weigeren na onderzoek en advies van het parket.

De Gentse Cel Schijnrelaties begon al in 2014 met het overmaken van verdachte dossiers aan het Parket. In dat jaar werden 17 op een totaal van 1752 erkenningsdossiers overgemaakt aan het Parket. In 2015 werden al 28 dossiers overgemaakt aan het Parket op een totaal van 1939 erkenningsdossiers. Op dit ogenblik zijn een tiental dossiers inzake schijnerkenningen hangende voor de rechtbank of worden nu gedagvaard.

 

‘Het is noodzakelijk dat het fenomeen schijnrelaties en schijnerkenningen coherent en uniform wordt aangepakt’, aldus magistraat Ann Lukowiak die gespecialiseerd is in het onderzoek naar schijnrelaties en -erkenningen. ‘We moeten met de verschillende actoren schouder aan schouder optreden, om op die manier te vermijden dat er een verschuiving plaatsvindt naar de steden en gemeenten binnen en buiten het gerechtelijk arrondissement. Bij schijnerkenningen worden kinderen immers herleid tot papieren kinderen. Dat zijn schrijnende dossiers’.

‘We zijn als Stad altijd bereid om aan het voorkomen van misbruiken van de bestaande regels mee te werken’, aldus Sofie. ‘Uiteraard stemt het mij tevreden dat de werking van de Gentse Cel Schijnrelaties model staat voor andere steden en gemeenten. Maar ik wil vooral ook de regering oproepen om nu snel werk te maken van nieuwe wetgeving zodat dit achterpoortje gesloten kan worden. Kinderen misbruiken om verblijfsrecht te bekomen is immers verwerpelijke zaak’.

De strijd tegen schijnrelaties en schijnerkenningen kadert in de strijd tegen illegale migratie en het oneigenlijk gebruik van bestaande procedures met oog op het verwerven van verblijfsrecht in België. Het recht op huwelijk en het recht op gezinshereniging zijn universele rechten en moeten beschermd worden tegen elke vorm van misbruik. Dit geldt eveneens voor de rechten en de belangen van een kind bij een schijnerkenning.