Nieuws

1000 lampjes verlichten op 10 december de Westerbegraafplaats ter nagedachtenis van overleden kinderen

7 december 2017
Naar aanleiding van Wereldlichtjesdag op zondag 10 december 2017 organiseert de Stad Gent een herdenkingsmoment voor familie en vrienden van overleden kinderen.
Wereldwijd worden er elk jaar op de tweede zondag van december om 19 uur kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen.
'Dat vinden we een sterk signaal', aldus Sofie. 'Los van alle religies branden door de verschillende tijdszones de hele dag ergens ter wereld kaarsjes voor overleden kinderen. We nodigen alle ouders en nabestaanden die een minder- of meerderjarig kind verloren en ongeacht op welke begraafplaats ze rusten, uit voor een sfeervol en sereen herdenkingsmoment op de Westerbegraafplaats.' 
 
Samenwerking met KASK
Voor het herdenkingsmoment ging de Stad Gent een samenwerking aan met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent (School of Arts-KASK).
Nabestaanden krijgen bij de binnenkomst via Palinghuizen een lampje dat door leerlingen Interieurvormgeving van het KASK werd ontworpen en gemaakt. Ze krijgen er ook een postkaart mee waarop een gedicht staat dat Paul Demets speciaal voor deze herdenking schreef.
Via een sfeervol verlicht pad worden bezoekers naar het kinderperk geleid waar ze het lampje kunnen neerzetten. Op alle 400 plekjes waar minderjarige kinderen rusten op de Westerbegraafplaats, dus ook buiten het kinderperk, zal een kaarsje branden. Iedereen mag uiteraard ook zelf een lichtje meebrengen. In totaal zullen zo ongeveer 1.000 lampjes de Westerbegraafplaats verlichten.
De studenten van de opleiding 'Tijdelijke installaties' zorgden onder andere ook voor een sfeervolle aankleding van het centrale plein op de begraafplaats.
Nabestaanden zullen er zich kunnen warmen aan een tas soep en praten met lotgenoten. Ze kunnen er ook een boodschap nalaten aan hun kind op de grote witte blokken die er zullen staan.
 
Praktisch
Zondag 10 december 2017
Het herdenkingsmoment start om 19 uur en duurt een uurtje.
Ingang langs de hoofdingang van de Westerbegraafplaats, Palinghuizen 143, 9000 Gent
Sofie Bracke © 2018