Nieuws

Renovatie van kapel op begraafplaats van Afsnee afgerond

19 februari 2018
De kapel op de begraafplaats van Afsnee, waaraan de werken in augustus 2017 startten, is volledig gerestaureerd. De Stad Gent schakelde voor de restauratie voor de derde keer Compaan in, een bedrijf dat via sociale economie werknemers opleidt en tewerkstelt.
 
Beeldbepalend element in Afsneedorp
Afsneedorp werd in 1996 beschermd als dorpszicht. De kapel is een beeldbepalend element binnen de dorpskern, maar was dringend aan een grondige renovatie toe. De kapel vertoonde ouderdomssporen en was overgroeid met klimop die bijkomende schade veroorzaakte.
 
Welke werken werden uitgevoerd?
De binnenmuren en het binnendak werden hersteld. De binnenmuren werden opnieuw gekaleid en het binnendak kreeg een behandeling met houtbeschermer.
De leistenen aan de buitenkant van het dak werden gereinigd en het houten gebinte werd gerestaureerd.
Het plaasteren Christusbeeld, het bijhorende kruis en de sokkel werden opgepoetst en hersteld. De buitenmuren werden opnieuw gevoegd waar nodig en op een ‘zachte’ manier gereinigd. Reinigen met een hogedrukreiniger is uit den boze, omdat dit natuursteen kan schaden. De vloer kreeg een opkuisbeurt.
 
'We besteden jaarlijks een budget van 15.000 euro aan grafmonumenten op de kleinere begraafplaatsen die via sociale economie hersteld kunnen worden', aldus Sofie. 'We zetten deze legislatuur verder in op de parkfunctie van onze begraafplaatsen en daar hoort extra aandacht voor het funerair erfgoed ook bij. Op dit moment worden zo’n 60 graven gerestaureerd op Campo Santo. Maar we vinden het even belangrijk om aandacht te besteden aan het erfgoed op de kleinere begraafplaatsen.'
 
 
Samenwerking met Compaan
De Stad Gent werkt voor de renovatie van monumenten op begraafplaatsen sinds 2015 samen met Compaan. Personen die langdurig werkzoekend zijn, krijgen via Compaan (het vroegere GOCA) de kans om zich opnieuw te integreren op de arbeidsmarkt. Eerder werden door Compaan al historische graven op de begraafplaats van Sint-Denijs-Westrem en Mendonk gerestaureerd.
Sofie Bracke © 2018