Nieuws

Big Belly, de vuilnisbak op zonne-energie

5 maart 2008

Sofie vroeg in de commissie welzijn en groen van 5 maart 2008 of de stad het gebruik van de Big Belly wil uittesten.

 

Sofie's vraag

 

 

In Antwerpen en Grimbergen wordt sinds deze zomer het gebruik van de Big Belly uitgetest. De Big Belly vuilnisbak kan tot 10 keer meer afval opslaan dan een andere vuilnisbak en di doordat het een pletsysteem op zonne-energie bevat. De vuilnisbak moet hierdoor tot vier keer minder worden geleegd wat geld en tijd bespaart.

 

Is het Gentse stadsbestuur dit idee genegen? Zal er worden bekeken in welke mate ook de stad Gent met een proefproject kan starten. Indien ja, hoe zou dit er kunnen uitzien? Indien neen, welke zijn hierbij de overwegingen?

 

Antwoord van Schepen Balthazar:

 

Dank u wel, collega. Ik moet u zeggen dat ik dat wonderbaarlijk toestel zelf nog niet heb gezien, maar de directie van Ivago heeft naar aanleiding van uw vraag navraag gedaan bij de twee enige gemeenten waarvan we weten dat ze aan het experimenteren zijn, nl. Antwerpen en Grimbergen. Misschien zijn er nog andere gemeenten, dat weet ik niet. De vertegenwoordigers van die toestellen zijn hun werk aan het doen op dit ogenblik.

 

In Antwerpen heeft men een test gedaan van 3 weken. Het systeem werkt behoorlijk, maar is zeer duur. Zo één Big Belly kost in aankoop 4.000 euro per stuk en een gewone afvalkorf kost 120 euro. Dat is toch wel een heel groot verschil. Wij weten niet of Antwerpen reeds een definitieve beslissing heeft genomen na de evaluatie, of ze er mee zullen verdergaan en of ze er al dan niet zullen aankopen.

 

In Grimbergen is er een test geweest van 6 weken. Men is niet van plan om dit te bestendigen. Een container vervangt inderdaad 10 afvalbakjes, maar de burger verplaatst zich niet zo ver. De systemen zijn erg vandalismegevoelig en kwetsbaar door die zonnepanelen. Dat is de reden waarom met dat in Grimbergen niet wil bestendigen.

 

Vooral omwille van de kostprijs adviseert het management van Ivago niet om dat aan te kopen.