Nieuws

Nieuwe huisvesting voor politie Gent

6 maart 2008

Sofie ondervroeg Schepen Peeters over zijn plannen met verschillende politie-gebouwen in de stad. De verlaten gebouwen kunnen worden omgevormd tot woonprojecten, waardoor dit een mooi verheel wordt voor de jonge gezinnen in Gent.

 

Sofie's vraag:

In december 2007 verscheen in de pers berichten dat de politie vragende partij is voor een nieuwe huisvesting. De Gentse politie wil laten onderzoeken of er aan de Groendreef een nieuw politiekantoor kan worden gebouwd.
 
 
Als het plan er komt, worden de politiediensten er gecentraliseerd en kan de Gentse politie diverse kazernes en commissariaten afstoten Meer specifiek gaat het om het politiekantoor aan de Antonius Triestlaan (Ekkergem), de Ridderstraat, de Peerstraat, de Houtdoklaan en Gent-West.

Graag had ik geweten welke denksporen er in dit dossier worden ontwikkeld. Werd dit onderzoek verricht? Welke voordelen ziet men aan de centralisatie? Op welke termijn ziet men één en ander?

Welke plannen heeft de stad met de politiekantoren die desgevallend zullen worden verlaten met name aan Ekkergem, de Ridderstraat, de Peerstraat, de Houtdoklaan en Gent-West?

 
Het antwoord van Schepen Peeters:

 

Historiek

De politiehervorming zorgde voor een toename van het personeelsbestand van de Gentse politie. Hierdoor is het politiegebouw aan de Antonius Triestlaan (Ekkergem) waar naast de centrale diensten ook het commissariaat Gent – West gehuisvest is, te klein geworden.

De politiekantoren aan de Peerstraat en de Houtdoklaan zijn verouderd. In de gebouwen van de federale politie aan de Groendreef is dan weer heel wat ruimte over.

 

Plan:

De stad heeft de bedoeling om op de site van de Groendreef een gloednieuwe accomodatie te bouwen waar de centrale politiediensten en een centraal commissariaat kunnen worden ondergebracht. Dit zal zonder meer een aantal ‘schaalvoordelen’ met zich meebrengen. Zo kan bijvoorbeeld de refter en de sportaccommodatie worden gedeeld.

 

Dit wordt dus op termijn een mooi verhaal waar iedereen in een geschikte moderne locatie wordt ondergebracht.

 

Huidige stand van zaken:

Momenteel zijn we de precieze behoeften in kaart aan het brengen. De volgende stap is het uitwerken van de bouwplannen samen met de regie der gebouwen.

 

Plannen met de ‘oude’ politiekantoren:

De politiekantoren aan de Peerstraat, de Houtdoklaan en de Antonius Triestlaan zijn verkoopbaar. Met de middelen die de verkoop van deze gebouwen zullen opbrengen, kan de nieuwe accomodatie aan de Groendreef worden gefinancierd. De oude politiekantoren op kunnen tot mooie woonprojecten worden uitgewerkt. Vooral de site aan de Antonius Triestlaan biedt veel mogelijkheden.

Het politiekantoor aan de Ridderstraat is een ander verhaal. De stad zou dit gebouw zelf aankopen om er een aantal stedelijke diensten in onder te brengen. In dit gebouw zijn er ook enkele appartementen. Daar willen we een kleinschalig sociaal woonproject in het hartje van de stad  van maken.

 

Timing:

Binnen 5 jaar

 

 

Gemeenteraadslid Sofie Bracke is tevreden met de plannen. Een centralisatie van de Gentse politiediensten in een modern en aangepast gebouw valt toe te juichen. Ook het feit dat de verlaten politiekantoren kunnen worden omgevormd tot woningen is zeer positief.