Nieuws

Vestigingspremie voor jonge gezinnen (bis)

5 november 2008

 

Sofie bracht haar voorstel rond een aankooppremie voor jongeren terug ter sprake tijdens de commissie wonen van november 2008.

(zie ook http://www.sofiebracke.be/gemeenteraad.php?id=8)

 

Sofie's vraag:


Betaalbaar wonen is één van de grootste problemen in Gent. Al te veel mensen, vaak jonge gezinnen, slagen er niet in een betaalbare woning te verwerven in onze stad.

 

Om aan dit probleem tegemoet te komen heb ik in maart 2007 aan het stadsbestuur de vraag gesteld of het invoeren van een “vestigingspremie” tot de mogelijkheden behoort. Dit zou nader bekeken worden.

 

Ondermeer in Ukkel en Aalst heeft men reeds een premie voor jonge huiskopers ingevoerd. Dergelijk initiatief kan voor vele jonge gezinnen dat extra duwtje in de rug betekenen.

 

- Is de schepen bereid de invoering van een premie voor het verwerven van een eigen woning voor de Gentse jonge gezinnen in overweging te nemen?

- Indien ja, hoe kan een dergelijke premie eruit zien? Wat is de timing hiervoor?

- Indien het stadsbestuur een dergelijke premie voor jonge huiskopers niet genegen is, welke zijn hierbij dan de overwegingen?

 

Antwoord:

 

Schepen Karin Temmerman antwoordt dat het inderdaad de bedoeling is om jongeren en starters aan te moedigen om in de stad te komen wonen, te blijven wonen en er hun eigen woning te verwerven. Er is meer nodig dan een financiele stimulans. Men merkt dit ook in de lopende studie naar de woonbehoefte. Woonomgeving, creches, speelpleinen, scholen spelen ook een rol. Aan de hand van de studie willen we nog een aantal maatregelen nemen.

 

De stad gaat voorlopig geen aankooppremie uitvaardigen, dat is niet gebudgetteerd maar men gaat wel onrechtstreeks jonge starters steunen: aan kostprijs (dus onder de marktwaarde) worden bouwvrije kavels via het AG SOB aangeboden.

 

De stad zal budgetwoningen realiseren in grote woonontwikkelingen zoals de Gasmetersite. Op deze wijze wil men het aanbod en de prijzen in de hand houden. Bedoeling is om eerst te kijken welke de resultaten zijn en samen met de woonstudie te onderzoeken wat de bijkomende maatregelen moeten zijn alvorens een budgettaire maatregel te nemen om die premie te geven.