Nieuws

Fit-o-meter voor senioren

22 juni 2009

Sofie's vraag over Fit-o-meter voor senioren

 

In het Parque del Retiro in Madrid staan een reeks toestellen waarmee oudere mensen enkele eenvoudige lichaamsoefeningen kunnen doen om de misschien wat stramme spieren in vorm te houden. Er bevindt zich onder meer een toestel waarmee vingeroefeningen kunnen worden uitgevoerd en enkele traptoestelletjes om al zittend enkele eenvoudige fietsbewegingen te kunnen uitvoeren.

 

Een schitterend initiatief dat misschien in gent bijvoorbeeld in het Zuidpark kan worden overgenomen. De vele senioren in de appartementen rondom het park kunnen er op die manier misschien toe worden bewogen om eens vaker in het park te vertoeven.

 

Is het stadsbestuur bereid om de plaatsing van dergelijke toestellen ook in Gent in overweging te nemen?

 

 

 

Antwoord:

Dit zit in ons aanbod van kleinschalige sportinfrastructuur in het kader van buurtsport.

 

U weet dat wij voor elk van de vijfentwintig wijken telkens 100.000 euro voorzien hebben, investering kleinschalige sportelementen. Eén van die mogelijke elementen gaat inderdaad over die buiten fitness toestellen, die in Madrid zitten. In Barcelona hebben ze dat ook, in Istanbul, in vele steden vooral in het Zuiden natuurlijk merk je dat. Dat is bijzonder populair en is inderdaad zeer nuttig om mensen langer fit en gezond te houden.

 

We gaan dat ook doen. De bedoeling is dat we met buurtsport, de rondvragen in de wijken starten dit najaar, zodanig dat we in de loop van 2010 reeds de eerste elementen kunnen plaatsen. Wat die fitness toestellen voor senioren betreft, willen we wel kijken om samen met het OCMW dit in eerste instantie rond de lokale dienstencentra en de woon- en zorgcentra te doen. Waarom? Omdat je dan toch tegelijkertijd zowel met de mensen van de woon- en zorgcentra en van de lokale dienstencentra en later misschien ook met de clubhuizen voor senioren – maar daar zit je met een stuk begeleiding, dat je dat daar niet zomaar stelt en zegt: mensen ga maar, dat je dat een stuk kunt begeleiden en omkaderen. Met onze buurtsportwerkers, maar zeker en vast ook met de mensen van het OCMW. We gaan eigenlijk daarmee beginnen en dan systematisch opschuiven en zien hoe dat allemaal verloopt.

 

In parken zou dat uiteraard fantastisch zijn, maar waar dat vooral nuttig zou kunnen blijken, is in de buurt van speelterreintjes. Dan zou dat perfect zijn dat oma en opa op de fit-o-meter zitten terwijl de kleinkinderen op de glijbaan en op de schommel zitten. Op die manier krijg je eigenlijk wel een heel mooie combinatie.

 

In het voorjaar 2010 zal u de eerste dergelijke toestellen in het straatbeeld zien verschijnen.

 

 

Christophe Peeters
Schepen van Financiën, Facility Management en Sport