Nieuws

Maquettes bij monumenten (bis)

15 september 2009

Sofie's vraag:

 

In de commissie van juni 2007 stelde ik een vraag over het plaatsen van maquettes bij de Gentse monumenten. Het plaatsen van schaalkopieën van onze monumenten maakt onze stad niet alleen aantrekkelijker voor bezoekers, ook blinden en slechtzienden zouden op die manier kunnen meegenieten van onze stad.

 

U antwoordde toen dat het plaatsen van dergelijke maquettes een beleidskeuze is en dat u bereid was dit op te nemen met uw collega's.

 

Wat is de stand van zaken in dit dossier?

 

 

Antwoord:

 

Schepen Lieven Decaluwe antwoordt dat de Dienst Monumentenzorg en Architectuur in principe niet gekant zijn tegen het plaatsen van schaalkopieën van onze belangrijkste monumenten, maar het wordt ook niet als prioriteit beschouwd.
Er zijn enkele bedenkingen te formuleren: de pleinen en straten staan al vol met diverse al dan niet noodzakelijke obstakels zoals infoborden, vuilbakken, kunstwerken, terrassen en dergelijke. Het is niet evident maquettes, die op een sokkel moeten staan, een plek te geven die enerzijds voldoende bereikbaar is voor de toerist/blinden, en anderzijds niet storend is op het openbaar domein. 

De ervaringen met dergelijke zaken zijn niet altijd positief wat vandalisme betreft: de maquette in het Prinsenhof is door vandalen aangepakt geweest. Het gevolg is een herstelkost van 8.000 euro.
Dergelijke maquettes zijn niet goedkoop wil men toch een zeker niveau bereiken.
Bij de heraanleg van de centrumpleinen is hier nu geen rekening mee gehouden. Heel wat elementen moeten reeds hun plaats krijgen. 

Schepen Decaluwe vindt dat het in de eerste plaats belangrijker is dat de monumenten binnenin goed toegankelijk zijn voor deze doelgroepen.