Nieuws

GSiW staat voor een uitdagend jaar!

7 januari 2010

Op de nieuwjaarsreceptie van 7 januari van Gent Stad in Werking was de toeloop groot, een 150-tal genodigden heften er  samen het glas. Het werd er duidelijk dat GSiW een uitdagend jaar voor de boeg heeft. De projecten die er werden voorgesteld zijn daarvan het bewijs. 

Op het vlak van de bestrijding van de jeugdwerkloosheid wil GSiW een tandje bijsteken. Vrije tijd als leeromgeving werd voorgesteld als nieuwe invalshoek. Immers een belangrijk deel van de jongeren wordt door deVDAB moeilijk bereikt. Deze jongeren willen niet geassocieerd met het label werkzoekende, ze willen dan ook niet als dusdanig aangesproken worden door de officiële instanties. Daarnaast blijft het terugdringen van de niet gekwalificeerdeuitstroom uit het onderwijs een topprioriteit. Meestal impliceert dit immers een instroom in de werkloosheid.

De jeudwerkloosheid mag niet verder escaleren tot een groeiend structureel probleem.  Bovendien kampen veel jongeren die laaggeschoold en werkzoekend zijn met psychosociale problemen. Hier aandacht voor hebben op een adequate manier ligt echter niet voor de hand. Ook hier wenst GSiW verder initiatieven te ondernemen om de werelden van werk en welzijn beter op mekaar af te stemmen.

Wij stellen vast dat ook heel wat, vooral kleinere, bedrijven het moeilijk hebben. Ze hebben nood aan een meer specifieke begeleiding. In de horecasector ligt het aantal faillissementen hoog. Teneinde het aantal faillissementen terug te dringen zal een actiegroep zich buigen over de vraag hoe starters in de horeca beter kunnen begeleid worden. 

Ook aan de sector van de social profit, en dan vooral de zorgsector – toch zowat de grootste werkgever in de Genste regio, zal de nodige aandacht worden besteed. Ingevolge de demografische ontwikkeling zal het belang van de zorgsector sterk toenemen. Zorgwekkend in deze sector is de vertegenwoordiging van de allochtone werknemers. Samen met de partners van Latent Talent zal GSiW hiertoe nieuwe initiatieven ontwikkelen.

2010 is het Europese jaar van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. De crisis laat zware sporen na en de gevolgen voor de werkgelegenheid zullen nog een tijdje doorwegen. Samen met het OCMW en de VDAB doet de Stad hier reeds zware inspanningen om de getroffen werknemers op te vangen. In de beleidsgroep van GSiW zal men zich beraden welke extra inspanningen zullen moeten gedaan worden. 

Ook werd stilgestaan bij het feit dat de kinderen van GSiW stilaan groot worden. In maart 2005 opende het beroepenhuis haar deuren, en wordt zo dit jaar vijf jaar oud. Op 5 maart 2010 zal dit dan ook op een passende manier in de verf worden gezet. Ook BouwBaan dat zijn vijfde werkjaar ingaat zal niet onopgemerkt voorbij gaan.