Nieuws

Eerste 'schep' in Watersportbaan

4 november 2022

Een baggerkraan zal de komende maanden 29.000 kubieke meter slib verwijderen uit de Watersportbaan, de inhoud van 12 olympische zwembaden. “Dringend nodig als we willen blijven roeien in onze stad!"

De laatste baggerwerken in de Watersportbaan dateren al van 1977 en in die 45 jaar tijd is er veel slib in terechtgekomen, net als bladeren en rommel. Daardoor is de diepte aan de rand op sommige plekken maar 60 centimeter meer, terwijl roeibanen minimaal 2 meter diep moeten zijn.

“De Watersportbaan heeft deze opknapbeurt dringend nodig. Onze drie roeiclubs zorgen voor 70 procent van de Belgische roeititels. Als we aan de top willen blijven, moeten de roeiers kunnen trainen in goede omstandigheden. Ook de internationale regatta’s komen in het gedrang als we nu niet baggeren."

Prestigeproject voor Gentse baggeraar

De baggerwerken worden uitgevoerd door Ghent Dredging en zullen duren tot begin maart, zonder veel hinder te veroorzaken. De kostprijs bedraagt iets minder dan 2,4 miljoen euro. Volgend jaar komt er ook nog een nieuwe wedstrijdtoren. Samen gaat het om een investering van 5 miljoen, waarvan de Vlaamse Overheid de helft betaalt.