Nieuws

Eindelijk duidelijke regels voor alle Gentse Boerenmarkten

17 september 2022

Een nieuwe concessieovereenkomst tussen de Stad Gent en de vzw Van Boer tot Bord zorgt voor uniformiteit op de negen Gentse boerenmarkten. Ook gelden vanaf nu duidelijke regels. “70 procent van het aanbod moet bestaan uit eigen kweek, de overige 30 procent mag Europees geteeld zijn."

Landbouwers die hun producten rechtstreeks verkopen aan de consument, het principe van een boerenmarkt is zo klaar als een klontje. De eerste Gentse boerenmarkten dateren al van 1996 en onlangs werd in Sint-Amandsberg de 1000ste boerenmarkt gevierd. Het ideale moment om naar de toekomst te kijken aan de hand van een nieuwe concessieovereenkomst.

“Ondertussen zijn er in onze stad al negen boerenmarkten, met elk hun eigen regels. Deze concessieovereenkomst moet voor klaarheid zorgen. Dankzij transparante regels garanderen we de bezoekers een aanbod van korte keten producten en blijft het economisch haalbaar voor de boeren."

70% eigen kweek
In de overeenkomst staan duidelijke afspraken over de herkomst van de producten. Zo zal 70% van de producten rechtstreeks van Belgische boeren komen en maximum 30% uit de rest van Europa.

Wie kiwi’s uit Nieuw-Zeeland wil, moet niet naar een boerenmarkt afzakken. Dat lijkt me nogal logisch. Verder is ook omschreven dat niet enkel landbouwers, maar ook ‘makers’ welkom zijn. Wie bijvoorbeeld yoghurt of kaas maakt van lokale biomelk kan ook een standje krijgen op de boerenmarkt."