Nieuws

Lichtpunten in economische crisis

18 april 2023

“Een vinger aan de pols”, zo bekijk ik de socio-economische situatieschets die ik liet opmaken van de Gentse economie. “Door op regelmatige basis een globaal overzicht te maken, weten we goed wat er speelt en waar we moeten bijsturen.”

Al voor de vierde keer liet de Stad Gent een socio-economische situatieschets maken. Daaruit blijkt dat ook de Gentse economie lijdt onder de huidige crisis. Dat hoeft ook niet te verwonderen. Na de coronajaren kwam de oorlog in Oekraïne met daaraan gekoppeld de energiecrisis en de inflatie. Dat laat zijn sporen na, ook in Gent. Zo zagen we in 2022 een forse stijging van het aantal faillissementen, vooral de horeca heeft het moeilijk.

Starters halen nog altijd veel kapitaal op

Toch zijn er ook veel hoopgevende signalen. Zo halen de Gentse start- en scale-ups nog altijd veel kapitaal op. “Er werd in 2022 maar liefst 369 miljoen euro geïnvesteerd in onze startende technologiebedrijven. Een stijging met 80 procent, nogmaals het bewijs dat we een bloeiende technologiestad zijn.” Andere lichtpunten in onze economie zijn de dalende leegstandscijfers, het recordjaar van onze haven en de historisch lage werkzoekendengraad.

Acquisitiebeleid loont

Ook stuwt Gent de Oost-Vlaamse economie naar de tiende plek van de meest competitieve regio's in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

“We hebben in onze beleidsnota de ambitie uitgesproken om van Gent de technologiehoofdstad van Europa te maken en zetten daarom bewust in op vier speerpunten: biotech, cleantech, healthtech en digitech. Uit het recente rapport van de Europese commissie blijkt dat die keuze de juiste is. Gent is uitgegroeid tot een bijzondere aantrekkelijke regio om in te investeren. Kijk maar naar Eiland Zwijnaarde waar momenteel de internationale topbedrijven als paddenstoelen uit de grond schieten.”